A Smer dunaszerdahelyi járási elnökét választotta a többség főellenőrnek Nagymegyeren, Holényi tiltakozva lelépett!

2021. július 29. - 07:00 | Régió

Nagymegyeren volt már minden és mindennek az ellenkezője is. A polgármester idén kinevezte a fürdő egyik ügyvezetőjének a Marian Kotlebától lelécelt képviselőkhöz csatlakozó Lukáš Machalát, most meg az ellenzéke, az MKP-s többségű városi testület megválasztotta főellenőrnek a Smer járási elnökét, aki korábban több kétes nagyudvarnoki telekügy révén is bekerült a hírekbe.

A Smer dunaszerdahelyi járási elnökét választotta a többség főellenőrnek Nagymegyeren, Holényi tiltakozva lelépett!
Richard Kmeť (Fotók: Paraméter)

A szerdára kiírt főellenőr-választásnak eredetileg három jelöltje volt, egyikük azonban még a meghallgatás előtt visszalépett. A másik két jelöltet, Nagy Albert eddigi főellenőrt, illetve Richard Kmeťet pedig a plénum előtt hallgatta meg a képviselőkből felállított bizottság.

Nagy Albert hat évvel ezelőtt foglalta el a főellenőri posztot Nagymegyeren, az elmúlt két évben viszont gyakorta került szembe Holényi Gergő polgármesterrel, többször is feljelentette őt kötelességszegés vagy más bűncselekmények gyanúja miatt.

A másik jelölt, Richard Kmeť Nagymegyeren ez idáig nem töltött be semmilyen funkciót, Dunaszerdahelyen annál többet. A második Fico-kormány idején, 2012 júliusában őt nevezték ki a Járási Hivatal elöljárójává, három évvel később, 2015 novemberében azonban a Denník N írt elsőként az elöljáró felesége által vezetett cég nagyudvarnoki termőföldekkel kapcsolatos kétes cseréiről.

Kmeť, aki akkoriban már a Smer dunaszerdahelyi járási szervezetének elnöke volt (és a párt honlapja szerint ma is az), röviddel ezután lekerült a párt választási listájáról. A 2016-os választások után a Smer maradt kormányon, de Kmeť nem maradhatott a járási hivatal élén (oda ugyanis a Híd jelölt), átkerült ehelyett a járási munkaügyi hivatal igazgatói székébe, és ott is maradt egészen a tavalyi kormányváltásig. Időközben azonban nyilvánosságra került egy hangfelvétel, melyen egy Kmeťnek tulajdonított hang magas funkciójából adódó önkormányzati, illetve egyéb befolyásolásra tesz utalást.

Nagy Albert (elöl)

A két jelölt, Nagy Albert és Richard Kmeť közül a nagymegyeri testület szerdai ülésén titkos szavazáson végül utóbbi 8:3 arányban került ki győztesen, mire Holényi Gergő polgármester felállt és azt mondta, vele nem hajlandó együtt dolgozni, sem a munkaszerződését aláírni. „Ahogy a harmadik jelölt is visszalépett, mert nem volt hajlandó részt venni ebben a színjátékban, ugyanúgy én se vagyok hajlandó” – fűzte hozzá, majd átadta az ülés vezetését az MKP-frakció vezetőjének, Pongrácz Kálmánnak azokkal a szavakkal, hogy „most már egye meg, amit megfőzött magának”, ő pedig távozott.

Pongrácz, aki egyébként a már említett Nagyudvarnokban főellenőri posztot tölt be, később elmondta, hogy mivel Kmeť egy törvénes pályázat során lett megválasztva, ezért Holényit a törvény kötelezi a munkaszerződése aláírására. Ez ugyanakkor eltarthat egy ideig, ha jogi síkra terelődik az ügy.

„Nem tudom, mi a célja ezzel a polgármesternek, talán bebiztosítani, hogy ellenőrzés nélkül maradjon, de őt kéne megkérdezni” – fogalmazott.

Holényi az ülést követő megkeresésünkre megerősítette, hogy megvétózza a képviselői határozatot. „A képviselő-testület egy része, Pongrácz Kálmánnal, Néveri Sándorral és Rudický Norberttal az élen ugyanazt csinálta a főellenőr-választás során, mint amit két éve elkövettek a városi cégek ügyvezetői választásakor: politikai döntést szerettek volna ráerőltetni a városra” – mondta.

Úgy véli, alkalmatlan személyt választottak „saját maguknak” főellenőrnek, akinek Holényi szerint semmi más célja nincs, csak „hogy azt a munkát, amit az elmúlt két és fél évben leraktunk az asztalra, dehonesztálja és szétrombolja”. Rámutatott, hogy „ennek az embernek eléggé kérdéses a múltja, és csak politikai funkcióban volt képes karriert építeni, tudtommal jó pár nyomozás is folyik ellene”, majd emlékeztetett a nagyudvarnoki telekügyekre is.

Holényi Gergő

Pongráczcal szemben Holényi szerint a választás nem volt törvényes, mivel már a jelöltek meghallgatása előtt tudatták vele, hogy hogyan szavaznak majd rájuk. „Már reggel kilenckor megmondták nekem a 8:3-as arányt. A harmadik jelölt is azért lépett vissza, mivel tudatták vele, hogy politikailag fogják meghozni ezt a döntést, és abban neki szakemberként nincs helye, ebben a színjátékban ő sem hajlandó résztvenni” - utalt vissza közben arra, amit már a plénumon is elmondott.

Holényi úgy véli, új pályázatot kellene kiírni a főellenőr-választásra, majd megismételte, ő nem fogja aláírni Richard Kmeť munkaszerződését, ellenben ha az eddigi főellenőr került volna ki győztesen, akivel ugyancsak nem volt felhőtlen a viszonya, azt elfogadta volna. „Kötelességem megvédeni a várost, ha már a képviselők nem teszik, és elmegyek a végsőkig, ha kell!” – szögezte le.

Pongrácz Kálmán még az ülésen figyelmeztetett, hogy a testület ebben a kérdésben tehetetlen, mivel csak jogi eszközökkel tud lépéseket tenni, egy jogerős bírósági döntés megszületéséig viszont hosszú idő telhet el.

Richard Kmeť mindenesetre megköszönte a képviselők bizalmát, amit szavai szerint a munkájával szeretne viszonozni.

„A polgármester kirohanását nem értem, jogi alapja annak, hogy nem írja alá a munkaszerződésemet, nincs. (...) Ez csak arra vallhat, hogy jogi szempontból analfabéta, és ezzel csak magát minősíti” – hangsúlyozta, majd megkérte a testületet, hogy legyenek partnerei abban, hogy jogi úton szerezzen érvényt a megválasztásának.

(SzT)