A Smer egy Matovičot buktató népszavazást akart hirdetni, a parlament meg nem

2020. december 2. - 16:53 | Belföld

A parlamenti képviselők nem szavazták meg a Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli ülés programját, így arra nem került sor. Az ellenzéki párt egy népszavazás kihirdetését lehetővé tevő határozat elfogadását javasolta.

A Smer egy Matovičot buktató népszavazást akart hirdetni, a parlament meg nem
Fotó: TASR

A népszavazás keretében arra kérdeznének rá, vajon az állampolgárok egyetértenek-e azzal, hogy a parlament egy alkotmánytörvény elfogadása által lerövidítse a választási ciklust, és 2021. június 30-ig előrehozott választásokra kerüljön sor.

A Smer-SD a javaslatot a koronavírus-világjárvány elleni küzdelmet jellemző káosszal indokolja. Az ellenzéki képviselők szerint a kormány intézkedései szakszerűtlenek, kiszámíthatatlanok, emiatt folyamatosan javításra, módosításra szorulnak. Rámutatnak továbbá, hogy a korlátozó intézkedéseket nem követik olyan lépések, amelyek enyhítenék az előbbiek gazdasági és szociális következményeit.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke múlt héten kilátásba helyezte, hogy ha a rendkívüli ülést blokkolni fogják és kudarcba fullad, minden olyan párttal tárgyalni fog, amely kész lenne aláírásokat gyűjteni egy népszavazást kezdeményező petícióhoz. Hozzáfűzte: ebben a témában nem jelent számára problémát a Peter Pellegrinivel (független) való együttműködés sem. Nem zárta ki, hogy a petíciós akció keretében más kérdésekkel is foglalkoznak majd.

(TASR)