A Smer és az SNS Čaputovát és a kormányt ekézte újévkor, Pellegrini csak a kormányt

2022. január 2. - 07:35 | Belföld

A Hlas-SD a köztársasági elnök újévi beszédét a járvány miatt megosztott társadalom újraegyesítését szorgalmazó felhívásként értelmezi, a parlamentből kibukott SNS szerint viszont az államfő felelős a társadalom állapotáért, míg a Smer még mindig azon duzzog, hogy Zuzana Čaputová az ő párhuzamos világukban meghiúsította a referendumukat.

A Smer és az SNS Čaputovát és a kormányt ekézte újévkor, Pellegrini csak a kormányt
Robert Fico (Fotó: TASR)

"Egyfajta morális felhívásként értelmeztem, hogy az intézkedések elfogadása során tanúsított politikai diktátumot és hatalmi nyomást felváltsa az önkéntesség és az emberek saját és mások élete iránti felelőssége" - jegyezte meg Peter Pellegrini a Facebook-oldalán. A volt miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, akik az egészségügy frontvonalában segítik a betegeket, bírálta viszont a kormányt, mert szerinte hatalmi megoldásokat gyakorol a szabadság korlátozára. Úgy véli, tárgyilagos vitára van szükség, mert anélkül Szlovákia nem léphet előre.

"Szlovákia olyan helyzetbe került, amikor az állam elnyomja az alapvető demokratikus hagyományokat és leépíti a szociális államot" - jegyezte meg a Smer-SD szintén a Facebook-oldalán. Állítják, az ellenzék kriminalizálásával a kormányzó garnitúra újfajta bosszújának paramétereit igyekszik bevezetni. Végezetül megismételték, hogy szerintük Zuzana Čaputová meghiúsította a választási ciklus lerövidítése céljából kiírandó referendumot (= elküldte az erre vonatkozó népszavazási kérdést az Alkotmánybíróságnak, amely égül kimondta, hogy ilyen témában nem lehet referendumot tartani), ignorálva 600 ezer polgár szándékát.

Az SNS még tovább ment, szerintük Čaputová a felelős a társadalom jelenlegi állapotáért. Gyengének és tehetségtelennek vélik őt ahhoz, hogy Szlovákia érdekeit képviselje. "Az államfő beszéde csupán megállapítás volt egy határozott álláspont nélkül, effajta megnyilvánulás pedig nem jelenthet reményt a változásra, amit a polgárok 2022-től várnak" - jegyezték meg. Úgy vélik, ezt a reményt csakis egy referendum hozhatná el, amit az államfő szerintük is meghiúsított.

(TASR)