A Smer és Matovič is a köztársasági elnököt hibáztatja, mert az Alkotmánybíróság elmeszelte a népszavazást az előrehozott választásról

2021. július 7. - 17:18 | Belföld

Alkotmányellenesnek tartja az Alkotmánybíróság (AB) a két ellenzéki párt, a Smer és a Hlas által kezdeményezett népszavazási kérdést, amelyben előrehozott választás kiírásáról szavazhattak volna az emberek. Az AB szerdai döntését a Smer és Igor Matovič is arra használta, hogy rátámadjon Zuzana Čaputová köztársasági elnökre, mert az meg merte kérdezni az Alkotmánybíróságot a tervezett népszavazás alkotmányosságáról. Čaputová szerint a képviselők kezében a döntést, akár népszavazást is kiírhatnak az előrehozott választásokról, ha megfelelően módosítják az alkotmányt.

A Smer és Matovič is a köztársasági elnököt hibáztatja, mert az Alkotmánybíróság elmeszelte a népszavazást az előrehozott választásról

Ellenzéki körökben hatalmas felháborodást keltett az Alkotmánybíróság döntése, amelyben alkotmányellenesnek mondta ki, és ezzel meghiúsította a Smer és a Hlas által kezdeményezett népszavazást az előrehozott választásokról. A leggyakoribb érvük, hogy figyelmen kívül hagyták mintegy 600 ezer ember akaratát, akik aláírták a petíciót. A népszavazás kiírását ugyanis mintegy 585 ezren támogatták aláírásukkal. A koalíciós pártok visszafogottabban reagáltak, de Igor Matovič (OĽaNO) kihasználta a döntést, hogy Čaputovát támadja.

Fico: Čaputová a politikai felelős

Robert Fico (Smer) ugyan kijelentette, hogy tiszteletben tartja a döntést, de elfogadhatatlannak tartja azt. Állítja, hogy pártja mindent megtesz azért, hogy a csaknem 600 ezer támogató akarata megvalósuljon, amíg azonban nem ismeri az AB döntésének indoklását, addig nem akar részleteket elárulni. „Biztosan megkeressük a nemzetközi fórumokat, és nem fogjuk megtiltani az embereknek, hogy tiltakozzanak” – jelentette ki Fico.

A politikai felelőst azonban máris megtalálta Zuzana Čaputová köztársasági elnök személyében.

„A népszavazás meghiúsításáért a köztársasági elnököt terheli a politikai felelősség” – jelentette ki Robert Fico.

Ezt azzal indokolja, hogy a köztársasági elnököt semmi sem kötelezte arra, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon. „Csak azért tette, hogy segítse a jelenlegi kormányt” – jelentette ki Fico.

Matovič is Čaputovát hibáztatja

Nem meglepő módon Igor Matovič pénzügyminiszter, korábbi kormányfő is az államfőbe rúgott bele az AB döntése miatt.

„Mélyen elutasítom Čaputová elnök rosszindulatú lépését” – írta a Facebook-falára az AB döntésének ismertetése után a volt kormányfő.

Korábban nem jutott eszébe a köztársasági elnök bírálata, pedig Čaputová röviddel a petíció és az aláírások átvétele után, május 13-án az Alkotmánybírósághoz fordult. Matovič bejegyzésében azt állítja, hogy a köztársasági elnök biztosan kiírta volna a népszavazást az AB ellenőrzése nélkül is, ha az aláírásokat az ő „progresszív csoportocskája” gyűjtötte volna össze.

Čaputová abszurdnak tartja, hogy bocsánatot kellene kérnie

Világosan kellett látni az alkotmány szempontjából is, indokolta a köztársasági elnök, hogy miért fordult az Alkotmánybírósághoz. Inkorrektnek tartja azokat a kijelentéseket, amelyek őt vagy az Alkotmánybíróságot hibáztatják.

„Abszurdnak tartom, hogy bocsánatot kellene kérnem azért, mert betartottam az alkotmányt! Abszurdnak tartom, hogy a jogállamban, a köztársasági elnök az alkotmánynak megfelelően az Alkotmánybírósághoz fordul, és az Alkotmánybíróság dönt, az az én hibám lenne” – válaszolt Čaputová Fico és Matovič vádjaira. – Vagy jogállamban élünk, ahol érvényesek valamilyen szabályok, vagy ne játsszuk azt, hogy demokráciában élünk.”

Szerinte a parlament nagyon könnyen megoldhatná az egész problémát. „Ma világosan látjuk, hogy az így megfogalmazott kérdés alkotmányellenes. Választhatunk más utat, aminek eredményeképpen szeptemberben lehet népszavazás, de ehhez politikai akarat kell” – mondta Čaputová. Ezzel arra utalt, hogy a parlament módosíthatja az alkotmányt és népszavazást is kiírhat.

„A képviselők módosíthatják az alkotmányt, dönthetnek a népszavazásról is, és én ezt a döntést tiszteletben fogom tartani” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Pellegrini: pofon a demokráciának

Peter Pellegrini (Hlas), a népszámlálást kezdeményező másik párt vezetője amorálisnak nevezte az AB döntését, mert elnyomja az emberek politikai aktivitását. „Ez egy nagy pofon a szlovák demokráciának, és az embereknek is, akiknek így elvették az egyik alapvető jogát” – mondta a Facebook-re tett videójában Pellegrini.

Szerinte ezzel az AB azt üzente, hogy az emberek nem válthatják le a kormányt, bármilyen rossz is az, csak a választásokon. Pellegrini a döntés miatt az utcára küldte az embereket.

„Fejezzék ki elégedetlenségüket, és mondják el, mit gondolnak az Alkotmánybíróság döntéséről” – üzente az embereknek a Hlas elnöke.

Pellegrini szerint is az alkotmánymódosítás a kulcsa a helyzetnek, felszólította a kormánykoalíciót is, hogy úgy módosítsa az alkotmányt, hogy az tegye lehetővé a népszavazás kiírását a választási ciklus lerövidítéséről. Ezt a lehetőséget Fico sem veti el, de szerinte semmi esélye annak, hogy a kormánykoalíció ezt megszavazná.

A koalíció tiszteletben tartja a döntést

Az SaS tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését.

„Készek voltunk kötelezőnek tekinteni az emberek népszavazáson kinyilvánított döntését, és a parlamentben annak megfelelően szavaztunk volna” – áll a párt közleményében.

Az OĽaNO is tiszteletben tartja az AB döntését, de nem örül neki, szerintük ugyanis az „embereknek joguk van közvetlenül dönteni fontos társadalmi kérdésekről”.

- lpj -