A Smer határozottan tiltakozik az ingyenes ebéd eltörlése ellen

2020. augusztus 31. - 21:37 | Belföld

A Smer-SD határozottan tiltakozik a kormány szándéka ellen, mely szerint eltörölnék az ingyenes ebédet az óvodákban és az alapiskolákban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az intézkedés jövő januártól ne lépjen érvénybe. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatóján, a púchovi járásbeli Dohňanyban.

A Smer határozottan tiltakozik az ingyenes ebéd eltörlése ellen
Fotó: TASR

A kormánykoalíció szerinte 2021. január 1-től el akarja törölni az ingyenes ebédet, és ehelyett az adóbónusz emelését fontolgatja, illetve ennek kiterjesztését a 15 éven aluli gyermeket nevelő szülők számára. Eddig csak a 6 éven aluli gyermeket nevelő szülők voltak rá jogosultak. Az adóbónusz csak a dolgozó szülőket érintené.

„A gyakorlatban az fog történni, hogy minden pénz, amit a városok és falvak az éttermek korszerűsítésére fordítottak, veszendőbe megy, és lecsökken az ebédre járó gyerekek száma. Sokan nem jutnak hozzá meleg ételhez, és ott, ahol megkapják az adóbónuszt, nincs rá garancia, hogy a szülők ezt az ebéd előfizetésére fordítják” – magyarázta Fico azt is hozzátéve, hogy csökkenni fog azoknak az alkalmazottaknak a száma, akiket az előző kormány intézkedései miatt vettek fel az iskolai étkezdékbe.

Ezenkívül azt is elmondta, hogy ha januárban bevezetik az adóbónuszt, akkor az az állami helyett, a városok és falvak költségvetését fogja terhelni, ami negatív hatással lesz az egyes települések gazdálkodására. Emlékeztetett: az önkormányzatok 250 millió eurótól esnek el. Ha a járvány miatt nőni fog a munkanélküliség, és az emberek elveszítik a munkájukat, nem jár majd nekik az adóbónusz.

„Azok az emberek, akik elveszítik a munkájukat, dupla büntetést kapnak. … Fizetniük kell az ebédért, és adóbónuszt sem kapnak. Ez igazságtalanság, a kormány a leggyengébbeket rövidíti meg” – tette hozzá Fico.

Hangsúlyozta: a Smer-SD párt napi és heti szinten fog figyelmeztetni erre az értelmetlen döntésre, és ennek következményeiről az önkormányzatok képviselőivel is tárgyalni fog. „Gondolom, hogy Krajniak miniszter javaslatai, a nyugdíjjal és a minimálbérrel együtt, parlamenti vita tárgyát fogják képezni” – zárta a volt kormányfő.


TASR