A Smer képviselője szerint Andrej Kiskának le kellene mondania

Ľuboš Blaha (Smer) parlamenti képviselő úgy látja, Andrej Kiska államfő kudarcot vallott, ezért le kellene mondania.

A képviselő vasárnap a TA3 politikai vitaműsorában úgy nyilatkozott, az államfő kudarcot vallott, szerinte ugyanis Kiska többszörös csaló.

Blaha azt is sérelmezte, hogy Kiska korábban maffiaállamnak nevezte Szlovákiát, valamint Robert Fico kormányfőt is bevonta az adóügyeibe.

A smeres képviselővel egyetértett Peter Pčolinský, a Sme rodina képviselője, valamint Jaroslav Paška, SNS-es képviselő is. Paška hozzátette, az államfő alapvető kötelessége, hogy részletesebben is tisztázza az ügyet.

Az ellenzéki képviselő, Martin Klus (SaS) szerint tény, hogy részletesebb magyarázatra van szükség, szerinte azonban fennáll annak a gyanúja is, hogy Kiska ügyére hivatkozva csupán leplezni próbálják saját piszkos ügyeiket a kormánykoalíción belül.

Mint ismert, a köztársasági elnök és testvérének közös cége 27 ezer eurónyi adót fizetett be utólag az adóhatóságnak, mely szerint szabályellenesen tüntettek fel egy bizonyos összeget a költségek között, amit Andrej Kiska a választási kampányára költött.

Az eset tehát közvetett módon összefügg Andrej Kiska 2014-es választási kampányával: a Travel Agency adóbevallásában megpróbáltak költségként leírni egy 136 ezer eurós összeget, amit a kampányra fordítottak, ezzel pedig 27 ezer eurónyi adó befizetésétől mentesültek.


TASR/para