A Smer kézbesítette az államfőnek a népszavazás két kérdését, Fico felszólította Čaputovát, hogy tartsa tiszteletben és védje meg a nép akaratát

2021. október 28. - 18:54 | Belföld

A Smer-SD parlamenti képviselői csütörtökön kézbesítették Zuzana Čaputová államfőnek az előrehozott választásokról szóló népszavazás két kérdését. Erről Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke tájékoztatott csütörtökön. A képviselők azt kérik az elnök asszonytól, hogy nyilvánosan jelentse ki, ismét az alkotmánybírósághoz fordul-e az ügyben, vagy lehetővé teszi az embereknek, hogy népszavazás keretében kinyilvánítsák a véleményüket.

A Smer kézbesítette az államfőnek a népszavazás két kérdését, Fico felszólította Čaputovát, hogy tartsa tiszteletben és védje meg a nép akaratát
Zuzana Čaputová (TASR)

A Smer-SD az előrehozott választásokat tartja az egyetlen útnak, amely "kivezeti Szlovákiát a mostani mély krízisből, a jog- és a szociális állam, a demokrácia és a morál válságából". Fico felszólította az államfőt, hogy tartsa tiszteletben és védje meg a nép akaratát.

A Smer-SD elnöke úgy véli, Čaputová "válaszúthoz" érkezett, és választania kellene, melyik oldalra áll. Szemére vetette a "célzatos nyilvános kijelentéseket", valamint azt, hogy hallgat, és nem kommentálja, hogy "a kormány undorító módon, orvvadászatra hivatkozva hallgat le ellenzéki vezetőket és ügyvédeket".

"Megerősíthetem, hogy a Smer-SD párt csak ma kézbesítette az elnöki irodának a levelet, amelyet csaknem két hete helyezett kilátásba. A tartalmával az államfő azután foglalkozik majd, hogy visszatért a külföldi szolgálati útjáról. Az ENSZ Glasgow-i klímakonferenciáján fogja képviselni Szlovákiát" - reagált a TASR megkeresésére az államfő szóvivője.

TASR