A Smer a kisebbségekről akar gondoskodni? Naná, hiszen dübörög a kampány...!

2020. január 29. - 17:51 | Belföld

A szlovákiai nemzetségi kisebbségeknek nem kell attól tartaniuk, hogy nem gondoskodunk róluk, ha a februári választás után nem kerül be a kisebbségi politikát képviselő párt a parlamentbe.

A szerdai kormányülés után Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök kijelentette, hogy minden szlovák állampolgárról gondoskodni fognak.

„Nem hiszem, hogy tragédia lenne, ha valamelyik, a magyar kisebbséget képviselő párt nem kerülne be a parlamentbe. A nemzetiségi kisebbséghez tartozókról is ugyanúgy gondoskodni fogunk, mint eddig”

- mondta a miniszterelnök és hozzátette, egy ilyen pártnak a parlamentben nincs is jelentős ráhatása ezekre a dolgokra.

Pellegrini hangsúlyozta, hogy nemzetiségtől függetlenül azonos jogok illetik meg Szlovákia minden állampolgárát.

„Minden állampolgárról gondoskodunk, függetlenül attól, hol él, hol született"

- tette hozzá.

A választást megelőző közvélemény-kutatások eredményei szerint a nemzetiségi kisebbségeket képviselő pártok a választási küszöb alatt vannak. A Híd és a Magyar Közösségi Összefogás támogatottsága is négy százalék körüli.

A parlamenti választás február 29-én lesz, 25 politikai párt indul. A választás megrendezése több mint 12,6 millió euróra kerül. Az önálló Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Szlovákiában több mint négymillió szavazásra jogosult választópolgár van.

TASR