SMER-kongresszus: A Smer ötödszörre is választásokat akar nyerni

A Smer a legsikeresebb politikai projekt a modern Szlovákia történelmében, s ötödszörre is meg akarja nyerni a parlamenti választásokat – jelentette ki Robert Fico pártelnök és kormányfő a Smer túrocszentmártoni kongresszusán. Mindehhez hozzátette, hogy ez nem lesz könnyű, mert az antipolitika korszaka van.

SMER-kongresszus: A Smer ötödszörre is választásokat akar nyerni
Fotó: TASR/Michal Svítok

„Nem lesz olyan könnyű választásokat nyerni. Destruktív populizmus és egy új politikai stílus, a ‚menedzserizmus‘ tanúi vagyunk. Sokan úgy gondolják, hogy egy országot úgy kell irányítani, mint egy céget. Hát, nagyot tévednek. Nem lesz könnyű nyerni, mert a Smer a média és az ellenzék állandó célpontja. Nincsenek titkaink előttük, egyfolytában ellenőriznek minket. Ennek ellenére úgy érzem, hogy nem elérhetetlen a célunk, azonban nagyon nehéz lesz sikert aratni“ – mondta Fico.

Azzal kapcsolatban, hogyha valaki azt hiszi, hogy az összes választónak meg lehet felelni,  azt mondta, hát az nagyot téved.

Fico szerint a Smernek el kell felejtenie azt, hogy pozsonyi kávéházakat, vállalkozókat és nyugdíjasokat kell megszólítani. „Mi a szociálisan érzékeny választókat akarjuk megszólítani“ – mondta a kormányfő, aki arra figyelmeztette a kongresszus küldötteit, hogy képesek kell legyenek a kompromisszumra és széles koalíciók megkötésére.

Fico a Smer NATO-hoz és Európai Unióhoz fűződő viszonyáról is beszélt. „Más pártokkal az együttműködés csak akkor lesz tehetséges, ha európai elveket fognak vallani“.

A kormányfő azt is elárulta a kongresszuson, hogy változásokat hajt végre a párt járási és megyei szinten, vezetőcserék várhatók, amik nyugodt légkörben fognak zajlani, nem lesz semmilyen feszültség.

Fico kijelentette azt is, hogy nem tartja a párt magát ahhoz a biblia közmondáshoz, hogyha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Ha valaki kővel dobja meg a Smert a jövőben, két kő visszadobásával viszonozzák majd a támadást. A vezető politikus ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy nem fogja tovább tűrni az ellenzék és a média hazugságait, disznóságait.

De nem ez volt az egyetlen bölcsesség, amit mondott, egy magadaszkári mondás is elhangzott:

„Az egyik szemeddel nézz előre, a másikkal meg hátra. Ennek semmi akadálya” – ezzel a bölcseséggel bocsájottta útjukra a küldöttség tagjat.

TASR/para