A Smer korábbi egészségügyi miniszterei nem bírják nézni Krajčí kínlódását

2021. február 17. - 10:37 | Belföld

A Fico- és Pellegrini kormányok egészségügyi miniszterei, Tomáš Drucker, Richard Raši és Andrea Kalavská szerint Marek Krajčínak (OĽaNO) távoznia kellene a miniszteri funkcióból.

A Smer korábbi egészségügyi miniszterei nem bírják nézni Krajčí kínlódását
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

Tomáš Drucker ugyan tisztességes fickónak tartja Krajčít, de szerinte nem is kellett volna miniszternek lennie, mivel ehhez nem rendelkezik kellő menedzseri képességekkel. "Ezt különösen érezni ebben a járványidőszakban, amikor határozott és szisztematikus döntésekre, válságmenedzsmentre volna szükség az egészségügyben" - fogalmazott.

A miniszter szerinte túlságosan későn reagál a cselekményekre, és ezzel felesleges károk keletkeznek, emberek halnak meg. Rámutatott, hogy a szlovákiai kórházak mindegyike vörös zónában van, és hogy soha ennyi ember nem halt meg otthon amiatt, mert nem jut megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

A Covid-szemafort véleménye szerint több hónapos késéssel vezették be. Krajčí szerinte nagyon gyengén kommunikál az egészségügyi szektor résztvevőivel és a döntésein is érződik a szakmaiság hiánya. Példaként említette, hogy barátait és hozzátartozóit helyezte különböző pozíciókba, szemben azokkal, akik szakmailag rátermettek.

"Korábbi jó viszonyunk ellenére úgy gondolom, hogy Marek Krajčínak mielőbb fel kellene ajánlania lemondását, hogy egy rátermett menedszer foglalhassa el a helyét" - húzta alá.

Richard Raši (Hlas-SD) úgy véli, Marek Krajčínak nem is kellett volna miniszternek lennie. Egyik első döntései közül bírálta, hogy Richard Strapkót tette meg az Általános Egészségbiztosító (VšZP) igazgatójává, aki korábban a Pentánál dolgozott. Szerintem több tucatnyi hasonló döntést hozott, emellett már rég feladta a járvánnyal szembeni küzdelmet.

"Az egészségügyi miniszternek a szakemberek tanácsaira kellene hallgatnia, nem pedig vakon és kritikátlanul alárendelie magát Igor Matovič szeszélyeinek" - fejtette ki.

Andrea Kalavská a járvánnyal szembeni harc eredményeit hangsúlyozta, melyek alapján jelenleg katasztrofális helyzetben vagyunk. "A lakosság számához viszonyítva nálunk halnak meg a legtöbben, és ez a szám egyre növekszik. Szerintem ez több mint elegendő indok arra, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket, tehát hogy a miniszternek le kellene mondania" - húzta alá Kalavská.

(TASR)