A Smer már több mint 400 ezer aláírást összegyűjött - népszavazást akarnak az előrehozott választásokkal kapcsolatban

2021. április 5. - 15:32 | Belföld

Az ellenzéki Smer-SD több mint 400 ezer aláírást gyűjtött eddig össze az előrehozott parlamenti választásokat kezdeményező népszavazás kiírásához. A TASR hírügynökségnek erről a párt szóvivője, Ján Mažgút nyilatkozott. 

A Smer már több mint 400 ezer aláírást összegyűjött - népszavazást akarnak az előrehozott választásokkal kapcsolatban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a közelmúltban kijelentette, hogy húsvét után össze kell ülnie a petíciós bizottságának, hogy döntsenek a további lépésekről.

Fico azt szeretné, ha összegyűlne legalább 500 ezer aláírás, mert arra számít, hogy Zuzana Čaputová államfő a népszavazási kérdésben az Alkotmánybírósághoz fordul majd. A Smer elnöke szerint az is elképzelhető, hogy megvizsgálják az összes aláírás hitelességét.

A népszavazás kiírását kezdeményező petíciót a a Smer-SD és a parlamenten kívüli Hlas kezdeményezte, az SNS valamivel később csatlakozott hozzájuk. Kijelentették, hogy az egésznek egy politikamentes polgári népszavazásnak kell lennie. A kezdeményezést a Szlovák Köztársaság Szakszervezeteinek Szövetsége is támogatta.

A népszavazáson az állampolgárokat arról szeretnék megkérdezni , hogy beleegyeznek-e a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanács nyolcadik ciklusának lerövidítésébe úgy, hogy a parlamenti választásokat a népszavazás eredményének bejelentésétől számított 180 napon belül megtartják. A népszavazás kiírásához 350 ezer állampolgár aláírása van szükség.

TASR/para