A Smer nem zárja ki, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a járványügyi törvény miatt

2021. november 12. - 20:36 | Belföld

A Smer-SD nem zárja ki, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a járvány harmadik hulláma miatt módosított törvények ügyében, jelentette ki Robert Fico pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

A Smer nem zárja ki, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a járványügyi törvény miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„A ma elfogadott törvényjavaslat szegregáló, korlátozza az alapvető emberi jogokat és óriási egyenlőtlenségeket vezet be”

- mondta Fico.

Hozzátette, megvárják, hogy Zuzana Čaputová aláírja-e a törvényt, de feltételezi, hogy igen.

Fico salátatörvénynek nevezte az elfogadott módosításokat, amit gyorsított eljárásban fogadtak el, bárminemű társadalmi vita nélkül. „Az eredmény, hogy feldühítették az alkalmazottakat, a munkaadókat, mindenkit” - mondta Fico, és arra figyelmeztetett, hogy növekedhet az agresszivitás a társadalomban.

Azt állítja, a tárgyalási rendet is megsértette a parlament, mert ilyen törvényhez csatolni kell a hozzá kapcsolódó végrehajtó rendeleteket is.

A módosítás például kimondja, hogy az alkalmazottak a munkahelyükre való belépés előtt kötelesek lesznek felmutatni az oltási igazolást, vagy negatív koronavírus-tesztet, vagy a COVID-19 betegség leküzdését igazoló orvosi igazolást. Ugyanez lesz érvényes a szolgáltató egységekre is. Aki erre nem hajlandó, attól megtagadhatják a vendéglátóhelyekre vagy a tömegrendezvényekre való belépés. Szigorítják a bírságokat is azokban az esetben, ha valaki egészségügyi dolgozóra támad, oltási igazolványt hamisít vagy veszélyezteti az egészségügyi ellátást.

TASR