A Smer rács mögött akarja tudni Daniel Lipšicet

2017. október 17. - 15:43 | Belföld

A Smer parlamenti frakciója azt kéri a volt parlamenti képviselőtől és egykori igazságügyi miniszertől, Daniel Lipšictől, hogy kérje meg Lucia Žitňanská jelenlegi igazságügyi minisztert arra, hogy nyújtson be rendkívüli fellebbezést a Lipšic által okozott, halállal végződő baleset miatt – minderről Martin Glváč, a Smer frakcióvezetője beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

A Smer rács mögött akarja tudni Daniel Lipšicet
Martin Glváč, a Smer frakcióvezetője (Fotó: Michal Svítok)

„A Smer frakcióját bosszantja az, hogy kettős mércével méri az igazságosságot. Ha egy ember haláláról van szó, akkor elvárja nyilvánosságtól, hogy simogassák őt, megbocsátóak legyenek vele szemben. Nem tetszett az Lipšicnek, ahogy lefolytatták ellene a vizsgálatot, s elmondása szerint a felfüggesztett bünetés kárt okozott a személyének“ – mondta Glváč, s még azt is megjegyezte, hogy Lipšic volt annyira arcátlan, hogy azt mondta a kamerák előtt, hogy a büntetőeljárások során különbséget tesznek az ellenzék és a koalíció között. „Megmutatta az egész nemzetnek, hogy ő használ kettős mércét“ – jelentette ki a Smer frakcióvezetője.

Arra is emlékeztette Lipšicet, hogy miniszterként körülbelül 92 rendkívüli fellebbezést nyújtott be ismert ügyekben, mint például Víťazoslav Móric és Štefan Skrúcaný balesete után. „Akkor azt mondta, hogyha valaki vétkes halálos közúti baleset okozásában, az ne felfüggesztett börtönbüntetést kapjon“—jegyezte meg Glváč.

A Smer ezért azt követeli Lipšictől, hogy kérje meg Žitňanská arra, éljen törvény adta jogaival, s nyújtson be rendkívüli fellebezést az ügyében.

A Pozsonyi III-as számú Járásbíróság szeptember közepén három év feltételes börtönbüntetésre ítélték öt éves próbaidővel közúti baleset okozása miatt az egykori politikust. Emellet 6 évre eltiltották a járművezetéstől, sőt részt kell vennie egy, a biztonságos közlekedésről szóló programban.

Daniel Lipšic 2016. szeptember 19-én, az esti órákban, Pozsonyban elgázolt egy 72 éves férfit a Kutuzov és Vajnorská utca kereszteződésénél. A halállal végződő baleset után visszaadta parlamenti képviselői mandátumát.

TASR/para