A Smer-SD elfogadja a parlament döntését az alkotmánybíró-választásról

A Smer-SD tiszteletben tartja a parlament döntését az alkotmánybíró-választás új szabályaival kapcsolatban. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő mondta a Smer-SD javaslatáról, amely szerint az alkotmánybírókat közvetlenül a parlament választaná – alkotmányos többséggel, azaz legalább 90 szavazattal -, és ebbe a köztársasági elnöknek már nem lenne beleszólása.

A Híd nem tartja elfogadhatónak ezt a javaslatot.

Martin Glváč (Smer-SD) parlamenti alelnök ezzel kapcsolatos fejtegetései Pellegrini szerint a helyén voltak. „A fejtegetése helytálló volt, de nem talált támogatókat. Ezért tiszteletben tartjuk a parlament döntését” – közölte a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Az alkotmánybírók választásának új szabályai, ahogyan azt Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter bemutatta, a kormányfő szerint teljesítik a választás szigorításának a feltételeit.

Az alkotmánybíró-választás új szabályaival kapcsolatos alkotmánymódosító javaslat a második olvasatban van. A képviselők módosításokat javasolhatnak. Gál kijelentette, hogy az alkotmánybíró-választás folyamatán szeretne javítani a kinevezésükhöz szükséges feltételek szigorításával.

Az alkotmánymódosításhoz 90 képviselői szavazatra, azaz alkotmányos többségre van szükség. A koalíciónak így az ellenzék támogatása is kell. A módosítással kapcsolatos viták a következő hónapban is folytatódnak, a parlament pedig előreláthatólag októberben fog dönteni az ügyben.

A Smer-SD további változtatásokat akar javasolni. Eszerint a parlament nem csupán a jelölteket választhatná ki, mint jelenleg, hanem alkotmányos többséggel (90 szavazat) közvetlenül az alkotmánybírókat is. A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint a jelölteket a parlament választja ki, ezek után pedig az államfőé a végleges döntés.

Bugár Béla, a Híd elnöke és a parlament alelnöke korábban azt közölte, hogy a Híd frakciója nem fogja támogatni a Smer-SD javaslatát. A javaslatot az ellenzék és az államfő is bírálta.

TASR