A Smer-SD és Fico már halottként kezelik Lučanskýt

2020. december 30. - 08:40 | Belföld

Milan Lučanský vizsgálati fogságban elkövetett, kedd esti öngyilkossági kísérletét követően a Smer-SD pártközleménye már tényként kezelte a volt országos rendőrfőkapitány halálát.

"Milan Lučanský tábornok halála a kicsúcsosodása a szlovák történelem azon tragikus szakaszának, ahol az ártatlanság vélelmét csökevénynek tartották, és a vizsgálati fogságot a kormány által legitimizált kínzóeszközként használták"

- áll a volt kormánypárt kedd esti közleményében, amely röviddel a tragikus hírt követően jelent meg a Facebookon. A volt rendőrfőnök halálát egyelőre nem erősítették meg, sajtóértesülések szerint az agyhalál állt be nála, és már csak a keringése működik.

A pártközlemény szerint Lučanský öngyilkosságáért Igor Matovič miniszterelnök felelős.

Robert Fico jelenleg a Dominikai Köztársaságban nyaral, így videóüzenetben kommentálta az öngyilkossági kísérletet.

"Már várom, hogy Soros szolgái, mint például Šeliga vagy Kolíková kifeszítenek a kormányhivatalra egy transzparenst, amin ez áll: itt ülnek Lučanský tábornok hóhérai" - emlegette a kormánypárti Za ľudí politikusait az öngyilkosság kapcsán a Smer-SD elnöke. Ezzel arra célzott, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő demonstrációk során a tüntetők egy hasonló feliratot helyeztek el az akkor még általa vezetett kormányhivatalon.

Fico szerint Lučanskýnak köszönhetően súlyos bűnözők és gyilkosok nyerték el büntetésüket, és a pártelnök azon a véleményen van, hogy a jelenleg vizsgálati fogságban lévő Tibor Gašpar volt rendőrfőnök, Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap volt igazgatója, Dušan Kováčik volt speciális ügyész, vagy David Lindtner bíró politikai foglyok.

"Matovičot nyilvánosan el kell kergetni a kormányhivatalból"

- vonta le az eseményekből a tanulságot Robert Fico, aki szerint a kormány fasiszta módszerekkel használja fel saját céljaira a büntetőjogot.

(parameter)