A Smer-SD háborúval kapcsolatos javaslatairól vitázott a parlament

2022. október 21. - 15:36 | Belföld

A Smer-SD háborúval kapcsolatos két határozati javaslatát vitatták meg a pénteki ülésnap végén a képviselők. Az egyik az ukrajnai „béketeremtési stratégiával” kapcsolatos, a másik a szlovák fegyveres erők harcképességével.

A Smer-SD háborúval kapcsolatos javaslatairól vitázott a parlament
Robert Fico (TASR)

A Smer-SD képviselői arra köteleznék a törvényhozást, kérje fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen erőfeszítéseket az ukrajnai béketerv kidolgozására és elfogadtatására. Emellett azt szeretnék, ha Szlovákia olyan elvárást fogalmazna meg az Európai Unióval szemben, hogy „sokkal nagyobb függetlenséget tanúsítson az alapvető külpolitikai állásfoglalások megfogalmazásakor”.

A másik határozati javaslatot Robert Fico, a Smer-SD elnöke terjesztette elő. Azt akarja elérni, hogy a parlament mondja ki: Szlovákiának háború idején nincs saját légelhárítási rendszere és saját légvédelme. Fico azt akarja, a parlament kötelezze Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi minisztert, hogy zárt ülésen tájékoztassa a képviselőket a fegyveres erők harcászati képességeiről.

Juraj Krúpa (SaS), a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke félelemkeltésnek, sőt rémhírterjesztésnek tartja Fico előterjesztését. Anna Zemanová (SaS) azért bírálta Ficót, mert megkérdőjelezi a hadsereg védelmi képességeit. Rámutatott, hogy NATO-tagként a közös védelmi rendszer részét képezzük, és a javaslatot a NATO elleni hangulatkeltésnek nevezte.

A képviselők kedden (október 25.) folytatják az ülést, de a megvitatott pontokról csak csütörtökön (október 27.) szavaznak.


(TASR)