A Smer-SD kiegészíti a választási jegyzőkönyvek közzétételéről szóló javaslatot

2023. március 28. - 19:11 | Belföld

A Smer-SD kiegészíti a választási jegyzőkönyvek közzétételéről szóló törvénytervezetet. Elképzelése szerint egy pártjelöltekből álló bizottság a Statisztikai Hivatalt ellenőrizné.

A Smer-SD kiegészíti a választási jegyzőkönyvek közzétételéről szóló javaslatot
TASR-felvétel

A választási jegyzőkönyvek közzétételét Eduard Kočiš (frakció nélkül) képviselő, a Republika párt tagja javasolta, a parlament második olvasatba utalta.

A Smer-SD elnöksége keddi ülésén jóváhagyta a párt kampánystratégiáját és választási programja külpolitikai részét. Robert Fico pártelnök elmondta, a fő elképzelés visszatérni az ország önálló külpolitikájához. A Smer-SD olyan szlovák külpolitikát akar, amely az ország érdekeit szolgálja és kizárólag a nemzetközi jogból indul ki. „Utána ez már a más országok belügyeibe való nem beavatkozás kérdése lesz” – mondta Fico keddi sajtótájékoztatóján.

Leszögezte, hogy a Smer-SD programja Szlovákia EU- és NATO-tagságára épül, azzal, hogy a politikusoknak és a polgároknak joguk van kritizálni az EU működését. A párt azt akarja, hogy az EU saját gazdasági és saját külpolitikát kövessen. Ha a Smer-SD tagja lesz a kormánynak, a V4-es együttműködéshez, a hatékony regionális együttműködéshez való visszatérést fogja szorgalmazni. „Fontosak számunkra a kivételesen közeli kapcsolatok Csehországgal” – tette hozzá Fico. Megismételte, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban a Smer-SD békés megoldást támogat, és elutasítja a fegyverszállítást Ukrajnának.

A párt kampányfőnöke Robert Kaliňák lesz. A Smer-SD emellett összevonta öt pozsonyi járási szervezetét, a közös szervezet elnöke Ján Mažgút, a párt sajtóosztályának vezetője lesz.

A párt nem akar nyilatkozni arról, hogy kikkel zárja ki az együttműködést. Fico szociális, antifasiszta, európai irányultságú pártnak nevezte a Smer-SD-t. „Ha ezekben egyetértünk, bárkivel hajlandók vagyunk tárgyalni a választás után” – zárta Fico.

TASR