A Smer-SD nem támogatja a Dunamente Nemzeti Park létrehozását

2023. május 18. - 19:29 | Belföld

A Smer-SD nem támogatja a parlamentben a Dunamente Nemzeti Park létrehozását. Ezt Robert Fico, a párt elnöke jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Smer-SD nem támogatja a Dunamente Nemzeti Park létrehozását
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Figyelmeztetett: a nemzeti park létrehozása több kárt okozna a régióban, mint amennyi hasznot hozna, és veszélybe sodorná az ország élelmiszer-önellátását.

„A törvény elfogadására csak azok után kerülhetne sor, hogy szakmai egyeztetést folytat minden érintett, és mindenki, akinek az adott területhez valamilyen érdeke fűződik. De a szokásos módon jártak el. A természetvédők minden folyamatot megkerültek a parlamentben, és a javaslat már a parlament előtt van”

– közölte.

Hangsúlyozta: védeni kell a környezetet, ugyanakkor kiegyensúlyozottságra van szükség, és nem csak egy embercsoport érdekét kell figyelembe venni. A pártelnök szerint a javaslat nincs kellően megvitatva.

Richard Takáč, a Smer-SD alelnöke megjegyezte: a nemzeti park létrehozása körülbelül 1000 hektár termékeny szántóterületet foglalna magába. Elmondása szerint ez egyfelől az élelmiszergyártókat és -termelőket fogja érinteni, például a gyökérzöldségeket. Szerinte veszélybe kerülne az ország élelmiszer-önellátása. Másfelől szerinte adókieséssel kellene számolni, amely a térség területeinek a használatából folyik be. Ez az összeg szerinte eléri az évi 600 ezer eurót. Takáč a régió érintett szervezeteinek a nemtetszésére is rámutatott.

A Dunamente Nemzeti Park Szlovákia délnyugati részén jönne létre egy körülbelül 21 042 hektáros területen, amely a Pozsony II., Pozsony IV., Pozsony V. járást, továbbá a Szenci, a Dunaszerdahelyi, a Komáromiés az Érsekújvári járást érintené. Ez lenne az ország tizedik nemzeti parkja, ezek közül pedig az első alföldi típusú nemzeti park, amely ráadásul a már meglévő ausztriai és magyarországi nemzeti parkokhoz kapcsolódna hozzá.

A környezetvédelmi minisztérium előző vezetése arról biztosított, hogy a készülő nemzeti park a mezőgazdaság megőrzésével is számol. Michal Kiča korábbi környezetvédelmi államtitkár márciusban találkozott az ügyben a Szlovák Agrárkamara képviselőivel.

TASR