A Smer se hagyta ki a ziccert, és Pandora szelencéjének nyitogatásával vádolja a Somorján töriórát tartó Kövért

2021. augusztus 6. - 16:58 | Belföld

A parlament és a Smer alelnöke, Juraj Blanár visszautasítja, hogy magyar politikusok Szlovákia területén vonják kétségbe Európa második világháború utáni határrendezését. Ezzel Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének somorjai emlékműavatón elhagzott beszédére utalt.

A Smer se hagyta ki a ziccert, és Pandora szelencéjének nyitogatásával vádolja a Somorján töriórát tartó Kövért
Kövér László (Fotó: Szinghoffer Mátyás)
"A bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem, akkor, amikor elfelejtik. Amit a felvidéki magyarság ellen 1945 és 47 között elkövettek, az Isten és ember előtti bűn volt."
"A magyarság nem bocsáthatta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig nem kértek bocsánatot tőle. A jogfosztás megaláztatás és szülőföldről való elűzetés a mai napig lezáratlan történet az emlékezetünkben és nyílt seb a lelkünkben"
"Van erkölcsi alapunk arra, hogy szelíd, de álhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen elkövetett bűnökért az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében."

Többek között a fenti mondatok is elhangzottak Kövér negyedórás beszédében, ami miatt másnap kiborult a szlovák külügyminiszter, csütörtökön pedig már ment is a magyar nagykövetségre a diplomáciai jegyzék.

A smeres Blanár pénteken arra emlékeztetett, hogy a történelem magyar értelmezése hússzú idő óta sajátos más nemzetekkel szemben.

"Ebben az esetben elutasítom, hogy magyar politikusok Szlovákia területén lépjenek fel olyan követelésekkel, melyek szofisztikált módon ugyan, de kétségbe vonják a háború utáni rendezést, nemzetállamok létrejöttét és megszilárdulását. Ebben a kérdésben a szlovák diplomáciának körültekintőbbnek és határozottabbnak kell lennie" - fogalmazott.

Hozzátette, a szlovák külügynek minden lehetséges felet meg kell szólítania és hangsúlyoznia álláspontját, a nemzetközi jogot, valamint megvédenie a szlovák nemzeti érdekeket. "A koalíciós viták erre a területre is rátelepedtek és megbontották az egységet, ezt pedig némely országok, ez esetben Magyarország, kihasználják.

Figyelmeztetett, hogy Korčok eddig rengeteget foglalmozott a venezuelai vagy a fehérorosz problémával, illetve orosz diplomaták kiutasításával, miközben a magyar politikusok pedig ismételten jelentek meg Szlovákia területén és mondták el a magukét szlovák törvényekről.

Úgy véli, Korčokot Matovič diplomáciai bakijai miatt sem tudják komolyan venni külföldön. Matovič kapcsán emlékeztetett arra is, mikor a Szputnyik-tárgyalások kapcsán látogatott déli szomszédunkhoz, és nem hívott magával a szlovák diplomáciától senkit, miközben hangsúlyozta is, hogy ez volt a tárgyalások feltétele a magyarok részéről. Blanár szerint ez arról tanúskodik, hogy Matovič a magyarok érdekét tartja szem előtt.

Marián Kéry (Smer-SD), a parlament külügyi bizottságának elnöke megjegyezte, hogy ha Kövér előre jelentkezett volna a szlovák félnél, mint azt a standard diplomáciai eljárás megkívánja, akkor nem lenne semmi baj.

"Üdvözölnék őt szlovák partnerével együtt. Ez viszont nem történt meg. A magyar parlament elnöke nemcsak hogy bejelentés nélkül érkezett, de olyan témát nyitott meg a somorjai eseményen, amelyet kizárólag a legmagasabb szintű képviselőinknek kellene egymás között megvitatniuk" - modnta, hozzátéve, sajnálja, hogy hosszú éves békés együttélés után a magyar fél volt az, aki megpróbálta kinyitni Pandora szelencéjét

(TASR/parameter)