Smer: A Trnka ellen indított eljárás a rendőrség függetlenségét bizonyítja

2019. december 19. - 20:04 | Belföld

A Dobroslav Trnka volt főügyész ellen indított büntetőeljárás is azt bizonyítja, hogy a rendőrség és az ügyészség függetlenül végzi a munkáját. Ezt Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője közölte.

Smer: A Trnka ellen indított eljárás a rendőrség függetlenségét bizonyítja
Dobroslav Trnka (TASR)

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő üdvözli a rendőrség lépéseit a volt főügyész beszélgetését rögzítő hangfelvételek ügyében. „Ha törvénysértés történt, a rendőrségnek cselekednie kell” – hangsúlyozta a kormányfő a szerdai kormányülés után.

Peter Pellegrini (TASR)

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter szerint a Dobroslav Trnka ellen indított büntetőeljárás azt bizonyítja, hogy a rendőrség jól végzi a munkáját, és felelősségteljesen áll hozzá a kötelességeihez.

Denisa Saková (TASR)

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Dobroslav Trnka volt főügyész ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanújával. A büntetőeljárás tárgyát képező állítólagos bűntettet a gyanúsított 2007 és 2014 között követhette el. Köztisztviselőként nem teljesítette a Büntető törvénykönyvből következő kötelességét, és miután Marian Kočnertól átvette a Szlovák Információs Szolgálat Gorilla fedőnevű hírszerző akciója során készült hangfelvételt, amely alapján több bűncselekmény gyanúja is felmerült, azt elrejtette, és nem adta át a bűnüldöző szerveknek. A rendőrség szerint Dobroslav Trnka azért járt el így, hogy anyagi javakat biztosítson a maga és Marian Kočner számára.

A Gorilla-hangfelvétellel való üzletelésre utal az a Denník N által októberben közölt állítólagos beszélgetés, amely Dobroslav Trnka és Marian Kočner között zajlott le. A beszélgetésből az derül ki, hogy Marian Kočner mérges a volt főügyészre, mert a Gorilla-felvétellel megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosát. Ő ugyanakkor elhatárolódott az ügytől, és tagadta, hogy bármi köze lenne azokhoz a „vélt tevékenységekhez”, amelyekkel a beszélgetés alapján összefüggésbe akarják őt hozni.

TASR