A Smer újra le akarta „záratni” a szlovák-magyar határt, a parlamenti ülést sem sikerült megnyitni

2023. szeptember 20. - 10:40 | Belföld

Negyedik kísérletre sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyen a Smer a szlovák-magyar határ lezárását akarta parlamenti határozattal előírni a kormánynak. Az ülés megnyitását kedden és szerdán négy alkalommal kísérelték meg, de a képviselők többsége minden alkalommal bojkottálta az ülést.

A Smer újra le akarta „záratni” a szlovák-magyar határt, a parlamenti ülést sem sikerült megnyitni
Fotó: TASR (illusztrációs felvétel)

Azzal vádolja a Smer az Ódor-kormányt, hogy szándékosan lehetővé teszik az illegális migránsok belépését az országba. Ez derül ki legalábbis a parlamentbe benyújtott határozati javaslatról, amelyben arra akarják kötelezni a kormányt, hogy állítsa vissza a határellenőrzést a szlovák–magyar határon.

„Elutasítjuk az ideiglenesen megbízott kormány politikáját, amely szándékosan lehetőséget ad az illegális migránsoknak az ellenőrizetlen belépésre Szlovákia területére” – írják Ficóék a határozati javaslatban.

Ma (szerda) két alkalommal próbálták megnyitni az ülést, először 57, másodszor 58 képviselő jelezte részvételét. A korábbi ellenzéki pártok, a Smer, a Hlas, a szélsőségesek, valamint a koalíciós Sme rodina kivételével a többi párt képviselője bojkottálta az ülést. A Smernek szeptemberben ez volt a második kísérlete, hogy parlamenti határozattal utasítsa a kormányt a szlovák-magyar határ lezárására, az első is hasonló kudarccal végződött.

Fico már nemcsak a menekültekkel, hanem a menekültekkel érkező terroristákkal ijesztgeri az embereket. „Semmit nem tudunk róluk” – állítja a menekültekről a Smer elnöke. Kijelentette, hoygha pártja a választás után kormányra kerül, akkor azonnal lezárja a szlovák magyar határt.

„A menekülteket csak erővel lehet megállítani” – jelentette ki a Smer elnöke. Az országhatárt szerinte fegyveres katonákkal és vízágyúkkal kellene megvédeni.

Ódor: a képviselők már segíthettek volna, de nem tették

Ódor Lajos kormányfő szerint a parlament tehetett volna a menekültek számának csökkentése érdekében, de nem tett semmit.

„Mi konkrét javaslatokat küldtünk a parlamentbe, de a képviselők még csak tárgyalni sem akartak róluk” – utalt Ódor a múlt heti próbálkozásra, amikor a kormány azt kérte a képviselőktől, hogy módosítsák az idegenrendészeti törvényt.

Azt szerették volna elérni, hogy a rendőrségnek ne kelljen kiállítania a „Szlovákiai tartózkodási igazolás” nevű űrlapot a regisztrált menekülteknek, mivel a migránsok ezt a „papírt” egyfajta schengeni tartózkodási engedélyként kezelik. A képviselők azonban ezt az ülést sem akarták megnyitni, akkor éppen a Smer és az ellenzék többsége bojkottálta az ülés megnyitását.

Jaroslav Naď (Demokraták) szerint Fico csak el akarja fedni a legújabb korrupciós ügyet, amit a rendőrség a katonai titkosszolgálat működésében talált.

„Két hét múlva már nem fogják érdekelni a migránsok, akkor már a választások után leszünk, most is csak az újabb korrupciós ügyet akarja elfedni vele” – jelentette ki a volt védelmi miniszter.

A NAKA kedden a Vírus fedőnevű akció keretében 17 embert vett őrizetbe, köztük Ján Balciart, a katonai titkosszolgálat korábbi igazgatóját.

- lpj -


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: