A Smeren belül megvitatják, milyen formában terjesszék elő a kórházreformot

2019. szeptember 27. - 22:10 | Belföld
A Smeren belül megvitatják, milyen formában terjesszék elő a kórházreformot
Ján Mažgút, a Smer szüvivője (Fotó: TASR/PavolZachar)

Ján Mažgút, a Smer szóvivője elmondta, a tárgyalások során két célkitűzésre helyezik a hangsúlyt. Az egyik, hogy a kórházreform nem veszélyeztetheti magukat a pácienseket, a másik, hogy nem zárhatnak be kórházakat.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő hiszi, hogy a kórházreform sikeres lehet. Hozzátette: nem tudna aludni, ha leállítaná a szlovák egészségügyet érintő „egészséges változást”. Úgy véli, a szlovák páciensek megérdemlik ezt a reformot.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke korábban kijelentette: csak akkor fogja támogatni a kórházreformot, ha azt alkotmánytörvény formájában terjesztik a parlament elé. Pellegrini azóta többször beszélt a pártelnökkel és a frakció többi tagjával is. Elképzelhetőnek tartja, hogy a Smer-SD módosítja az álláspontját, és csatlakozik a széles politikai megegyezéshez.

A kormány pénteken hagyta jóvá az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvényt, amelynek célja a kórházak megreformálása. A hírt Pellegrini is megerősítette a kormányülés után, és elmondta, a reform végrehajtását több választási ciklusra tervezik. A javaslat célja, hogy a speciális kezeléseket, főleg az invazív és a műtéti beavatkozások bizonyos típusait azokban a kórházakban hajtsák végre, ahol biztosítva vannak az ehhez szükséges feltételek. Ezáltal emelkedhet az egészségügyi ellátás színvonala.

TASR