A smeres Bödör az SNS-es pénzemberrel zsírozhatott le milliós bizniszeket

2020. július 10. - 08:46 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön úgy határozott, hogy az Állattenyésztő nevezetű ügy miatt bevarrja a rácsok mögé a hihetetlen rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező Norbert Bödört. Az ügy egyik gyanúsítottja vallomásában elmondta, hogy a nyitrai oligarcha egy 64 millió eurós uniós pályázati felhíváson akart nyerészkedni, és a háta mögött ott volt a Smer egyik korábbi minisztere is.

A smeres Bödör az SNS-es pénzemberrel zsírozhatott le milliós bizniszeket
Fotó: tasr

Marek Kodada a mezőgazdasági minisztérium vidékfejlesztési osztályát vezette és ő az, aki feltárta a Bödör család befolyását a szaktárcánál. Ennek az lett a hatása, hogy a Legfelsőbb Bíróság - felülírva a Specializált Büntetőbíróság vasárnapi határozatát - most a zsolnai büntetésvégrehajtó intézetbe küldte a nyitrai férfit.

Állítólag ezt

a minisztériumi osztályvezetőt az ügyben korábban szintén letartóztatott, SNS-közeli Martin Kvietik győzködte, hogy az egyik uniós felhívással nem kell törődnie, mert az Bödörrel le van zsírozva.

Ez a vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2014 - 2020-as időszakra szólt, és az állami öntözőrendszerek és vízlevezető csatornák tisztítását irányozta elő. Ezt az infrastruktúrát a mezőgazdászok használják, a Hydromeliorácie nevezetű állami vállalattól bérelve.

Az akkori mezőgazdasági miniszter, a smeres Ľubomír Jahnátek 2014-től szorgalmazta az elhanyagoltnak vélt infrastruktúra fejlesztését, amire 64 milliót szántak. Kezdetben még arról volt szó, hogy ebből az összegből a gazdák is részesedhetnek, de végül az egész összeget, négy részre felosztva mind az állami vállalatra szánták. A négy versenypályázatot 2015-ben hirdették ki, és az illetékesek a beérkezett anyagokkal 2016 tavaszán ismerkedtek meg.

Az összes felhívásra két konzorcium is bejelentkezett: az egyik a Rohau és Vion, a másik a Strabag és Inpek cégek együttműködésével. E két utóbbi szorosan kötődik a vagyonvédelmi cégként ismert Bonulhoz, ami a Bödör család érdekeltségébe tartozik. A feldarabolt pályázatok kisebbik szeletei irán érdeklődött az AZ Green Works cég is, amelyik 9 milliót nyert el. Erről a cégről

annak idején még Ján Kuciak oknyomozó újságíró derítette ki, hogy személyi összefonódás van Bödörékkel,

ugyanis a vállalat tulajdonosa az a Radomír Vailing, aki a Bödörék Zlatý kľúčik elnevezésű hoteljének az igazgatója is volt egyben. Érdekesség, hogy bár 2016-ban kiértékelték a beérkezett pályázatokat, a szerződéseket a mai napig sem írták alá.

Jahnátek korábban beszélt arról, hogy a szomszédjával, Bödörékkel eljárogatott vadászni. Ebben az időszakban többmilliós megrendelésekkel szórta meg a nyitrai oligarcha érdekeltségébe tartozó cégeket. Még a már előbb említett Zlatý kľúčik szálló is kapott támogatást az Agrárkifizető Ügynökségtől.

(Aktuality)