Smeresek Szlovákiája, figyelem! Már Ukrajnában is fontolgatják, hogy rábólintanak a kettős állampolgárságra

2023. július 18. - 10:36 | Külföld

Várható, hogy engedélyezik Ukrajnában a kettős állampolgárságot – mondta el Marija Mezenceva, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának képviselője az Ukrinformnak.

Smeresek Szlovákiája, figyelem! Már Ukrajnában is fontolgatják, hogy rábólintanak a kettős állampolgárságra
Fotó: MTI - illusztráció

Mint mondta, az Európai Bizottság fontos követelményként határozta meg a nemzetiségek helyzetének rendezését. Az egyik akadály ebben a tekintetben az, hogy Ukrajnában nem lehet kettős állampolgársággal rendelkezni.

„Csatlakozni fogunk az EU-hoz, és ott teljesen megengedett, hogy több útlevéllel rendelkezzünk” – mondta.

Mezenceva elmondása szerint az ukrán kormány tisztában van vele, hogy vannak olyan ukrán állampolgárok, akik más ország útlevelével is rendelkeznek – ilyenek például a kárpátaljai magyar állampolgárok –, és azon vannak, hogy elismerjék az ő státuszukat is.

Szlovákiában legutoljára tavaly februárban nyúltak hozzá az állampolgársági törvényhez. Akkor a parlament enyhítette a 2010-ben Robert Fico szorgalmazására alaposan átalakított jogszabályt, de még így sem vehető fel korlátozások nélkül más állam állampolgársága, így a magyaré sem. Illetve fel lehet venni, de akkor veszik a szlovák. Ugyanis öt év külföldi tartózkodás szükséges ahhoz, hogy „büntetés nélkül” fel lehessen venni a másik állam állampolgárságát.

(Telex/para)