SMS-ben jönne a felmentés a kijárási korlátozás alól? Még a kormányon belül sincs mindenki oda az új ötletért

2021. február 1. - 16:21 | Belföld

Az egészségügyi miniszter hétfőn délelőtt arról beszélt, hogy a jelenleg érvényes lockdown, azaz az ország részleges lezárása nem hozta meg az elvárt hatást, ezért tenni kell valamit. Marek Krajčí szerint akár azt is meg lehetne lépni, hogy szigorítanák a kijárási korlátozást, ami alól SMS segítségével kaphatnánk ideiglenes felmentést. A négypárti kormánykoalíció két kisebb tömörülésének képviselője nem ért egyet az ötlettel.

SMS-ben jönne a felmentés a kijárási korlátozás alól? Még a kormányon belül sincs mindenki oda az új ötletért
Illusztráció (AP/TASR)

Krajčí úgy véli, mivel a kórházaink még mindig túlterheltek, a kijárási korlátozást tovább lehetne szigorítani, például úgy, ahogy azt Görögországban is tették. Ennek lényege, hogy ha valaki a létező kivételek valamelyikére hivatkozva el akarja hagyni az otthonát, akkor egy központi számra küldenie kell majd egy SMS-t, ahonnan visszküldenének egy jóváhagyást. Ez aztán időben korlátozná az utcára kilépő személy mozgását és ezt az SMS-t a rendőrség ellenőrizhetné.

Ezt az elképzelést a belügyminiszter sem vetette el. Roman Mikulec úgy véli, erről a kérdésről komoly eszmecserét kell folytatni.

A koalíciós Za ľudí vezetője, Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes a felvetés kapcsán a meglepettségének adott hangot. Azt mondja, erről az egészről most, az újságíróktól hall először. "Nem tudom ezt elképzelni" - mondja a kormánypárti politikus, aki azt is hozzátette, hogy az ilyen javaslatokat először a koalíciós tanácson kell átvenni és erről az SMS-es koncepcióról a hétfői kormányülésen sem esett szó. Úgy véli, ez a szöveges üzenetre alapozó megoldás sértené a magánszféránkat. "Egyéb intézkedések terén le vagyunk maradva" - jegyezte meg Remišová. Szerinte nem kell mindjárt a legszigorúbb ellenőrzést bevezetni. Ugyanakkor úgy véli, a kormány kötelezővé tehetné a reszpirátor, az FFP2-es szájmaszk beltéri használatát azzal, hogy a nyugdíjasoknak, a rászorulóknak, illetve a koronavírussal fertőzötteknek ingyen tenné azt hozzáférhetővé.

Az SaS parlamenti képviselője sincs elragadtatva az SMS-es ötlettől. Jana Bittó Cigániková, a törvényhozás egészségügyi bizottságának elnöke is a sajtóból értesült Krajčí szigorítást belengető nyilatkozatáról. Szerinte ez a központi számra küldendő üzenet technikailag egyelőre kivitelezhetetlen. Ha csak azt vesszük, hogy az otthonok elhagyásának igényléseit egyenként kellene SMS-ben megválaszolni, akkor ahhoz sok ember szükséges és sokba is kerülne. Ha viszont automatikus lenne, akkor meg célt téveszt az egész intézkedés.

(DenníkN)