SMS-ben kaphatunk különféle figyelmeztetéseket, a Belügyminisztérium tárgyal a mobilszolgáltatókkal

2021. augusztus 1. - 19:08 | Belföld

A rendszer bevezetése európai irányelvre épül, legkésőbb 2022 júniusában működnie kell.

SMS-ben kaphatunk különféle figyelmeztetéseket, a Belügyminisztérium tárgyal a mobilszolgáltatókkal
Illusztrációs felvétel (Pexels)

A közelgő Reverse 112 nevű SMS-rendszer kiegészíti a figyelmeztetést nyújtó szolgáltatási rendszert. Amint a Belügyminisztérium mobilszolgáltatókkal folytatott tárgyalásaiból kiderült, hatékony és időszerű lesz, különösen akkor, ha egy meghatározott területen használják, például egy városrészben vagy a szomszédos településeken. Ezt nyilatkozta a TASR-nek a Belügyminisztérium sajtóosztálya. A rendszer bevezetése európai irányelvre épül, legkésőbb 2022 júniusában működnie kell.

„A mobilszolgáltatók szerint az SMS-figyelmeztetés használata Szlovákia egész területén, vagy egy figyelmeztető SMS elküldése Szlovákia minden lakosának hatástalan lenne, és valószínűleg több napot is igénybe venne. Ilyen esetekben célszerűbb a szirénahálózatot figyelmeztetésként használni, valamint a rádió- és televíziós műsorszórást, valamint a helyi rádióállomásokat“ – magyarázta a minisztérium.

Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy az SMS kézbesítése nem garantálható. „Ezért ez a rendszer mindig csak a figyelmeztetés kiegészítő módja lesz“ – mutatott rá a minisztérium. A Belügyminisztérium szerint egyelőre nem lehet pontosan meghatározni a várható pénzügyi költségeket, további tárgyalásokra van szükség a mobilszolgáltatókkal, beleértve a Reverse 112 technikai hátterét és folyamatmegoldását biztosító szolgáltatót is.

A rendszer bevezetésével Szlovákia eleget tesz az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexet létrehozó, módosított irányelvben foglalt kötelezettségeknek. A polgárok SMS-ben kaphatnak meteorológiai figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat vészhelyzetekre, például árvizekre vagy terrortámadásokra vonatkozóan.

(aktuality.sk)