Sobotkát jobbról-balról bírálják

2017. március 7. - 20:04 | Külföld

Éles ellenzéki és kormánypárti bírálatok célpontja lett Bohuslav Sobotka cseh szociáldemokrata miniszterelnök, miután bejelentette, hogy pártja hétvégi tisztújító kongresszusa miatt kihagyja az Európai Unió soros csúcstalálkozójának nem hivatalos részét.

Sobotkát jobbról-balról bírálják
Fotó: TASR

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) pénteken és szombaton tisztújító kongresszust tart a dél-morvaországi Brünnben. Sobotka közölte: csütörtökön Brüsszelben részt vesz az uniós kormányfők hivatalos ülésén, de pénteken már visszatér Brünnbe. A pártkongresszuson ő az egyetlen elnökjelölt. Az EU-csúcson Csehországot pénteken Robert Fico szlovák kormányfő fogja képviselni.

"Az EU csúcstalálkozón való részvétel egyike Sobotka miniszterelnök nem nagy számú fontos kötelességeinek. (...) Elfogadhatatlan, hogy a cseh érdekek védelme, a kvótákról, a Brexitről és a migrációról való tárgyalások helyett előnyben részesíti saját megválasztását a politikai kongresszuson" - nyilatkozta Andrej Babis kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnöke kedden a Novinky.cz hírportálnak.

Sobotka azzal védekezik, hogy eddig teljes volt a részvétele a brüsszeli csúcstalálkozókon, és ezúttal is csak a tárgyalások nem hivatalos részét hagyja ki. Andrej Babis szerint viszont éppen ez a rész a legfontosabb. "Ott születnek a fontos megállapodások, ott létesülnek a személyes kapcsolatok az újabb együttműködésről, persze csak akkor, ha képesek vagyunk beszélni az idegen nyelvet" - jelentette ki a koalíciós politikus, arra célozva, hogy Sobotka idegennyelvtudása - a cseh média szerint - nem éppen kiváló.

Csehországban októberben képviselőházi választás lesz, amelynek nagy esélyese éppen az ANO. A CSSD viszont szeretne hatalmon maradni. Sem Sobotka, sem Babis nem titkolják, hogy a következő ciklusban szeretnének kormányfők lenni. A választásokra való tekintettel az utóbbi hetekben a koalíciós politikusok és a pártok egymást támadják, ami a kormányzati viszonyok megromlásához vezetetett.

Andrej Babishoz hasonló bírálatokat fogalmazott meg Bohuslav Sobotka címére az ellenzéki TOP 09, az ODS és más pártok is. "Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormányfő a cseh állami érdekek helyett saját és pártja érdekeit helyezte előnybe" - olvasható a TOP 09 nyilatkozatában.

MTI