Soha azelőtt nem tapasztaltak még olyan jelenséget, amire a szlovákiai hegyekben volt példa!

2023. szeptember 12. - 10:47 | Régió

Szlovákia legmagasabb hegyeiben extrém meleg időjárást regisztráltak a napokban. A Lomnici-csúcson három egymást követő napon 10 fok felett volt az átlaghőmérséklet. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) erről a közösségi oldalán tájékoztatott.

Soha azelőtt nem tapasztaltak még olyan jelenséget, amire a szlovákiai hegyekben volt példa!
Fotó: TASR - illusztráció

Megjegyezte: szombaton (szeptember 9.) és vasárnap (szeptember 10.) az említett mérőállomáson mérték az eddigi legmagasabb szeptemberi átlaghőmérsékletet a mérések történetében.

Mindkét nap egyformán 11,1 fok volt. „Szintén rekordok dőltek meg a Chopokon, ahol a hőmérséklet ismét elérte az eddigi legmagasabb szeptemberi átlaghőmérsékleti rekordot (a 14,7 fokot)” – tette hozzá az SHMÚ.

Mint elmondták, a maximális napi hőmérséklet is magas. A Lomnici-csúcson hétfőn (szeptember 11.) 14 fok feletti hőmérsékletet mértek, ami az intézet szerint szeptemberben rendkívül ritkának számít.

„A nagyon meleg időjárás kedden és szerdán (szeptember 13.) is folytatódni fog a magas fekvésű területeken, de kicsit hűvösebb lesz, mint hétvégén. Csütörtökön (szeptember 14.) pedig egy hidegfront átvonulása következtében még komolyabb lehűlés várható” – tették hozzá.


(TASR)