Soha ekkora beruházást nem hajtottak még végre a dunaszerdahelyi kórházban

2021. november 5. - 18:42 | Régió

Pénteken adták át a dunaszerdahelyi kórház új aneszteziológiai és multidiszciplináris intenzív betegellátó osztályát (OAMIS). Az itt található felszereléssel együtt több mint kétmillió euróba került a kialakítása, és egy szemtelenül fiatal aneszteziológus, Laczkó Balázs lesz a főorvosa, aki ismerős lehet a koronavírus-járvány második hullámának csúcsán készített dokumentumfilmünkből.

Soha ekkora beruházást nem hajtottak még végre a dunaszerdahelyi kórházban
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

„Ez a nap beíródik a kórház történelmébe, mivel egy teljesen új osztály előtt állunk”

– vezette fel az átadóünnepséget Tomáš Kráľ, a Svet zdravia hálózat szóvivője. A megnevezésével nem terheljük többször az olvasót, csak a rövidítésével – az OAMIS tehát az eddigi aneszteziológia (ARO), valamint az egyes osztályok (belgyógyászat, neurológia, sebészet) intenzív részlegeinek (JIS) összevonásával jött létre, amelyek eddig értelemszerűen szétszóródva léteztek a kórházban.

A Svet zdravia klinikai igazgatója, Miroslav Bdžoch szerint ez egy újabb részletet jelent hálózatuk a rekonstrukciós és modernizációs tevékenységei alkotta mozaikból.

„Az OAMIS szimbolikusan a szíve minden kórháznak. Nem azért, mert itt szó szerint hallani a szív dobogását a gépeken, hanem mert egy ilyen osztály nélkül nem lehet gyors és színvonalas ellátást nyújtani, elsősorban akut esetekben” – fogalmazott.

Örömét fejezte ki Nagyszombat megye nevében a megyei alelnök, Berényi József, aki elárulta, a Svet zdravia többet invesztál a dunaszerdahelyi kórház modernizálásába, mint amennyit a kórház eladása idején a megye elvárt.

Bock Sylvia igazgatónő elmondta, a kórház fennállásának 60 éve alatt ilyen nagyságrendű invesztíciót még nem hajtottak végre. Az OAMIS kialakítása a kórház H blokkjában összesen több mint kétmillió euróba került, ebből 260 ezret fordítottak rá önrészként, a többi európai uniós forrásból érkezett. Több mint 400 ezer eurót fektettek az osztály berendezéseibe, gépeibe.

„Négy osztályt sikerült egy fedél alá hoznunk, és nemcsak csúcskategóriás berendezések lesznek itt, de egy kiváló orvosi csapat is, ennek köszönhetően sokkal komplexebb szolgáltatást nyújthatunk a pácienseinknek” – húzta alá.

Az osztályt egy, a 30 évei elején járó fiatal szakorvos, Laczkó Balázs vezeti, aki szeptemberben váltotta az aneszteziológiai és reszuszcitációs osztály (ARO) élén a több évtizede itt tevékenykedő Miroslav Drotárt. Laczkó az átadón elmondta, hogy ez a beruházás nagyban hozzájárul, hogy a Csallóközből vagy máshonnan érkező betegeket nagyon magas színvonalú ellátásban részesítsék.

Az osztályon 17 intenzív ellátásra alkalmas betegágy található, ebből nyolcon a legsúlyosabb állapotban lévő, mesterségesen lélegeztetett pácienseket is kezelhetik. Alaphelyzetben hat betegágy áll a belgyógyászati és három a neurológiai betegek rendelkezésére, ezek aránya azonban adott esetben az egyes szakellátás igényei alapján változtatható. Kialakítottak emellett két izolációs helyiséget, ami a mesterségesen lélegeztetett koronavírusos betegek kezelésére is alkalmas.

„Fel kell készülnünk arra, hogy a covid nem távozik, együtt kell élnünk vele, itt lesz velünk. Két csúcstechnológiás izolációs helyiségünkben azonban minden szükséges terápiás eszköz megtalálható, amelyre egy koronavírusos betegnek szüksége van” – fejtette ki Laczkó Balázs.

Hangsúlyozta, az OAMIS alapelve, hogy egyazon helyen rövid időn belül a megfelelő kezelést és terápiát kapja a beteg, aminek az intenzív ellátás során nagyon nagy jelentősége van.

Az intenzív ellátást igénylő betegek emellett Szlovákiai szinten az elsők között muzikoterápiát is kapnak, ami Laczkó szerint a páciens relaxációja szempontjából nagyon hatékony, mivel jóval kevesebb nyugtató gyógyszert kell bevetni.

Emlékeztetett arra is, hogy az idei év első hónapjaiban a kórház orvosai és nővérei rendkívüli teherbírásának köszönhetően rengeteg koronavírusos beteget sikerült megmenteniük. „Ez az új osztály egyfajta elégtétel, illetve a munkánk elismerése, amit ezentúl ilyen magas színvonalon kialakított környezetben folytathatunk” – jegyezte meg.

Az építkezés egy hároméves ciklus részeként valósult meg, melynek első fázisban megújult a sebészeti osztály. A második a mostani fázis, az OAMIS-szal kapcsolatos munkálatok tavaly júniusban kezdődtek, és idén szeptemberben fejeződtek be. A harmadik fázis jövő év márciusában kezdődik és az új sürgősségi betegfelvételi osztály kialakítását jelenti.

(SzT)