Soha nem volt még ekkora tüntetés Szlovákiában!

2018. március 10. - 08:17 | Belföld

Pozsony központjában pénteken kora este az önálló Szlovákia történetének legnagyobb tüntetésére került sor. Az „Álljunk ki egy tisztességes Szlovákiáért” nevű megmozduláson tízezrek vettek részt, hogy együtt követeljék Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának független kivizsgálását és egy új, megbízható kormány felállítását. Az akció békésen, incidensek nélkül zajlott le, és nagyjából egy óráig tartott.

Soha nem volt még ekkora tüntetés Szlovákiában!
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Az SNP teret megtöltő tömeg kulcscsomókat rázott és azt skandálta: „Elég volt Ficóból!”

A transzparensek a jelenlegi kormányt bírálták, elítélték a korrupciót, követelték a korrupciós ügyek kivizsgálását, valamint az elkövetők felelősségre vonását. A téren felállított pódiumon beszédet mondtak az újságírók, pedagógusok, diákok, művészek, egészségügyi dolgozók, a non-profit ágazat és az egyházak képviselői is.

A tüntetés percről percre:

Hatalmas tömeg gyűlt össze a pozsonyi SNP téren, mozdulni is alig lehetett!

A tüntetés szervezői felolvasták a korábban megfogalmazott követeléseket, melyek közül az egyik, hogy a kettős gyilkosságot egy nemzetközi nyomozócsapat vizsgálja ki. Követelik továbbá egy új, hiteles kormány felállítását, melynek nem lehetnek tagjai azok, akik korrupcióval vagy a szervezett bűnözéshez való kötődéssel gyanúsíthatók. „Személy szerint nagyon örülök annak, hogy az emberek már nem veszik félvállról a dolgokat, mintha valami eltört volna. Változásokat akarnak és egy jobb élet reményét” – reagált a magas részvételre Peter Nagy, a szervezők egyike.

A tüntetésen a meggyilkolt újságíró nővére is szólt a jelenlévőkhöz. A tömegnek megköszönte a támogatást.

„Nem lehet szavakkal leírni, milyen pillanatokat élünk most meg. Remélem, hogy senkinek közületek nem kell hasonlót átélnie. Úgy érzem, mintha az egész családunk golyót kapott volna a szívébe, és mindnyájan egy kicsit meghaltunk volna”

– tette hozzá. Szavait hosszú taps követte.

Felszólalt Róbert Bezák érsek is, aki elmondta: „Van abban valami félelmetes, bibliai, hogy csak a halál buzdít életre, arra, hogy találkozzunk, és azt mondjuk, ez így nem mehet tovább.”

A tüntetők egyike, Filip Kontrík véleménye szerint a helyzet tarthatatlan, mivel úgy tűnik, a felelősök nem hajlandóak felelősséget vállalni a tetteikért. Szerinte az egyetlen módja, hogy eltávolítsák őket a bársonyszékeikből, az, hogy tömegesen az utcára vonulnak és kinyilvánítják, hogy nem támogatják ezt a kormányt.

A pénteki tüntetés Pozsonyban békésen zajlott le, a közrend megzavarása vagy más bűncselekmények elkövetése nélkül – tájékoztatott a rendőrség a Facebook közösségi oldalon.

Michal Szeiff, a pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek, hogy békésen tüntettek és nem került sor rendbontásra.

Pozsonyon kívül több tucatnyi szlovákiai városban voltak tüntetések pénteken, az akcióhoz világszerte több nagyvárosban is csatlakoztak. A fővárosban a becslések szerint legalább 60 ezren vonultak utcára.


TASR/para