Sok adomány érkezik a Karcsai útra, de a lappangó problémák most törhetnek igazán felszínre

2021. január 26. - 20:03 | Régió

A városi hivatal, civil szervezetek és ismerősök, kint élő családtagok is szállítanak adományokat, csomagokat a koronavírus-fertőzés elterjedése miatt vesztegzár alatt lévő karcsai úti roma közösségnek. Látogatást tett itt kedden délután a volt romaügyi kormánybiztos, Ravasz Ábel is, aki rámutatott néhány problémára és megoldási lehetőségre.

Sok adomány érkezik a Karcsai útra, de a lappangó problémák most törhetnek igazán felszínre
Fotók: a szerző - További felvételekért kattints!

Délután két órakor, mikor a helyszínen jártunk, a helyszínen nagyobb számban voltak rendőrök, akik információink szerint épp egy konfliktust, verekedést oldottak a telepen belül. Néhány ott lakót a telep bejáratát határoló kordonnál emellett rendre kellett utasítani, hogy vegyék fel a maszkjukat.


Korábbi cikkünk a Karcsai úti vesztegzárral kapcsolatban: "Miért nem vitték el innen azt a 41 embert?!" – Nő a feszültség a Karcsai úton, néhányan szökni is próbáltak!


Mikor lecsillapodott a helyzet, a városi hivatal munkatársai folytatták az élelmiszercsomagok szétosztását, melyek kenyeret, tartós élelmiszereket tartalmaztak, emellett azoknak a családoknak, ahol kisbaba is van, tápszert is hoztak. Hogy pontosan mennyit, azt nem sikerült megtudnunk, az ellátás viszont folyamatos volt.

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a csomagokat, ládákat, tápszert lerakták a kordon és a rendőrök által néhány méterrel odébb kifeszített szalag közé, ahol a lakók a rendőrök felügyeletével azután átvehették.

Ekkor 6-7 rendőr, 4 katona és egy városi rendőr is a helyszínen volt, közben többen is érkeztek, civilek, akik a bent élőknek hoztak ugyancsak több táskányi élelmiszert, pelenkát, volt, aki mindezt taxival.

Délelőtt a Dunaszerdahelyi Plébániai Karitász önkéntesei jártak a telepnél.

„Tegnap délelőtt megkért a polgármester, hogy a saját készleteinkből is készítsünk össze csomagokat. 30 táskányi, táskánként körülbelül 20 euró értékben állítottunk össze, kedden délelőtt pedig átadtuk a karcsai úti nagycsaládoknak”

– árulta el érdeklődésünkre Bugár György városi képviselő, a karitász vezetője. Hozzátette, a csomagok tartós élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt tartalmaztak. Elmondta, szerdán ugyancsak hoznak csomagokat, hasonló tartalommal, pelenkákkal, emellett pedig a karitász központjától is várnak további adományokat.

Az adományozás rendszerének beállítására hívta fel a figyelmet Ravasz Ábel egykori romaügyi kormánybiztos, akit szavai szerint több lakos értesített a telepen kialakult helyzetről, emiatt látogatott ide. „Úgy láttam, hétfő óta javult a helyzet, és bízom benne, hamarosan sikerül beállni egy olyan rendszerre, amikor nem kell arról beszélni, hogy van-e elég étel. Erre érdemes odafigyelni, mert a jótékonyság gyakran csak néhány napig tart és utána az marad, amit rendszeresítettek” – szögezte le.

Az ellátás rendszeréről szerettük volna megkérdezni a polgármestert vagy a városi hivatal vezetőjét, de kedden sem Hájos Zoltánt, sem Bubniak Júliát nem sikerült elérnünk.

Csütörtökön a plébániai karitász Bacsák utcai központjában gyűjtést tartanak, 8 és 16 óra között várják a magánadományokat, elsősorban tartós élelmiszereket, gyerektápszert, pelenkát.

„A hivatal szociális osztályával, segélyszervezetekkel óránkénti kapcsolatban vagyunk, ahogy szükséges azonnal beavatkozunk” – árulta el Bugár György.

Arra továbbra sem kaptunk választ az illetékesektől, hogy meddig állhat fenn ez a helyzet, mivel a telepen élőket a pillanatnyi információink szerint, amit mind a városi rendőrparancsnok, mind a regionális tisztiorvos megerősített, csupán szombaton tesztelik le, addig viszont könnyen előfordulhat, hogy a fertőzöttek száma nőni fog. Egyrészt, mert sokan nem tartják be az előírásokat, másrészt pedig azért, mert eleve csupán az ott élők fele-harmada vett részt a hétvégi tesztelésen.

„Ha folyamatosan egy helyen tartjuk őket, akkor ez sokáig el fog húzódni. Ezt láttuk Kelet-Szlovákiában, például Žehrán is. Ahol nem választották szét az eseteket, ott gyakorlatilag lassított ütemben, folyamatosan fertőzték egymást az emberek” – vélekedett Ravasz Ábel.

Mint mondta, az iglói járásbeli község romatelepén körülbelül egy hónapig húzódott a karantén, végül ott is elkülönítették a fertőzötteket az egészségesektől.

„Karanténvároskát építettek és folyamatosan tesztelték a lakókat. Dunaszerdahely szerencsésebb helyzetben van, mivel nem kell építeni semmit, rendelkezésre állhat a bősi állami karantén, ahol már fel vannak készülve fertőzött személyek fogadására” – fejtette ki a volt kormánybiztos, hozzátéve, ez ügyben keresni fogja Hájos Zoltán polgármestert.

Úgy véli, minden nap számít, és ha nem történik meg az elkülönítés, akkor itt is csak figyelemmel kísérhetjük, milyen ütemben fertőződnek meg a karcsai úti lakók.

Véleménye szerint a krízishelyzet olyan problémákat is előhoz, amelyeket eddig a szőnyeg alá söpörtek. „Érdemes erről is nagyon nyíltan beszélni. A drog az egyik nagy probléma, mert a bezártság miatt jelentkeznek az elvonási tünetek, és nem kizárható, hogy ez agresszióhoz fog vezetni. Azokat az embereket, akiknek ilyen tüneteik vannak, egyszerűen ki kell emelni a többiek közül” – hangsúlyozta.

A másik ilyen problémának a prostitúciót nevezte meg, kiemelve: „attól, hogy nem beszélünk róla, ez még létezik.” Emlékeztetett, hogy ők és mások sem jutnak most jövedelemhez, akik különböző munkákat végeztek.

„Ez olyan pillanat, amikor át kell gondolni, tényleg szükség van-e Szerdahelyen egy ilyen nyomortelepre. Szlovákia-szerte, ahol ilyet hoztak létre, például Léván, Nyitrán, Losoncon, ilyen állapotok alakultak ki. Nem a jobban élők húzták fel a többieket, hanem pontosan fordítva, a deviáns életforma nyer teret és terjed el. Tehát ha eddig nem voltunk benne biztosak, hogy ezt a telepet szép lassan fel kell számolni, akkor a mostani cselekmény ezt egyértelművé kell tegye” – fogalmazott Ravasz Ábel.

(SzT)