Sok cégnél terveznek bővítést, új alkalmazottakat vennének fel

2019. június 12. - 20:11 | Belföld

Újabb alkalmazottakat vesznek fel a cégek a harmadik negyedévben. Az munkalehetőségek főleg a szállodaiparban és a szolgáltatások területén bővülnek – derül ki a Manpower Group aktuális felméréséből, amely közzétette a következő negyedévi munkaerő-piaci statisztikákat.

Sok cégnél terveznek bővítést, új alkalmazottakat vennének fel
Fotó: Pixabay - illusztráció

A felmérésben 750 szlovákiai munkáltató vett részt.

Több az olyan munkaadó, amely a harmadik negyedévben növelné az alkalmazottak számát, mint aki elbocsájtásokat tervez.

„A statisztika pozitív eredményeket mutat. A munkáltatók optimisták a dolgozók létszámát illetően. A munkaerőpiacon állandóan szükség van új alkalmazottakra, és úgy tűnik, ez így is marad” – nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón Jaroslava Rezlerová, a Manpower Group csehországi és szlovákiai ügyvezetője.

„A szlovákiai munkaerőpiacról továbbra is jó híreket kapunk, a mérések a munkaadók bizalmát jelzik és 2014 második negyedévétől változatlanul pozitívak az előrejelzések” – tette hozzá Zuzana Rumiz, a szlovákiai Manpower Group vezérigazgatója. A statisztikák arról árulkodnak, hogy általában a harmadik negyedév az év legerősebb időszaka.

Több területen is bővítést terveznek, a legtöbb alkalmazottat a szállodák és az éttermek készülnek felvenni, de a mezőgazdaság, a vad- és a halgazdálkodás, valamint az erdészet területén is bővítést terveznek.

A kis- és nagykereskedelemben, a pénzügyi cégekben vagy az ingatlanbiztosítások területén is kedvezők a feltételek. Elbocsájtásokat a bányászat területén jeleztek. „Jelenleg nagyjából 100 000 szabad munkahely van, de kevés a szakember a gépiparban, az építőiparban, a közlekedési ágazatban és hiányoznak a szolgáltatásban dolgozók és a technikusok is” – sorolta fel Rumiz. Az szállodák és az éttermek leginkább a nyári szezonra keresnek új munkaerőt.

Sok cégben keresnek alkalmazottakat, de leginkább azokban, ahol a dolgozók létszáma meghaladja a 250-et. A közepes és kis cégek is munkaerő-felvételt hirdetnek, igaz azokban kevesebb a betöltetlen állás, mint korábban.

Egyre nagyobb kihívást jelent a munkáltatóknak, hogy megfelelő alkalmazottakat találjanak, ami szükségessé teszi a dolgozók átképzését. A munkáltatók külföldön is toboroznak, diplomás, de alacsonyabb képzettségű alkalmazottakat is keresnek. „A cégek nagy hangsúlyt fektetnek a marketingre és a márkafejlesztésre is” – mondta Rumiz.

Minden régióban a foglalkoztatottság javulására számítanak. Az ország nyugati részében a legjobb a helyzet, ezt követi Közép- majd Kelet-Szlovákia.


(TASR)