Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

2021. január 27. - 17:12 | Régió

A hétvégi COVID-19-szűrés eredménye szerint a Kassa-vidéki járás két községe, Somodi (Drienovec) és Jászó (Jasov) romatelepein sok a fertőzött.

Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal határozata értelmében az érintett körzetekben a rendőrség fogja felügyelni a karanténintézkedések betartását. A telepeket egyelőre nem zárják le.

Gabriel Gavallér, Somodi polgármestere a TASR hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a községben 735 személyt teszteltek le, közülük 141 produkált pozitív teszteredményt, ami 19 százalékos pozitivitást jelent. A COVID-19-pozitív személyek többsége roma nemzetiségű.

A közeli Jászón a hétvégén 1554 tesztből 162 lett pozitív, ami 10,4 százalékos pozitivitást jelent. A RÚVZ határozata értelmében a fokozott rendőri ellenőrzés a Medzevská és Pri Bodve utcai telepre fog kiterjedni. Kamil Münnich, a községi hivatal elöljárója szerint a fertőzöttek 80-90 százaléka ezekben az utcákban lakik. A község gondoskodni fog a karanténba zárt lakosok ellátásáról, hogy ne hagyják el az otthonaikat.

A szigorúbb ellenőrzés Mecenzéf (Medzev) városát is érinti, mégpedig a Kováčska utca egy részét, ahol főleg romák élnek. Hétvégén 1840 embert teszteltek le a városban, közülük 36 produkált pozitív teszteredményt, ami 1,95 százalékos pozitivitást jelent. Matej Smorada polgármester elmondása szerint a fertőzöttek túlnyomó többsége az említett utcában lakik.

TASR

Címkék: romatelepek, kassa