Sok fiatal visszaél a köhögéscsillapítókkal, drogként használják

2023. szeptember 22. - 11:09 | Belföld

A dextrometorfán vagy röviden DXM többnyire legális szer Szlovákiában és szerte a világon. Ez ugyanis a köhögéscsillapítók csoportjából jól ismert szer, amely számos gyógyszert tartalmaz. Egyre többen, főképp fiatalok viszont visszaélnek e szerrel.

Sok fiatal visszaél a köhögéscsillapítókkal, drogként használják
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Száraz köhögés ellen hatékonyan fejti ki hatását, így nem csoda, hogy az ezt tartalmazó szirupok többnyire vény nélkül kaphatók, ezért mindenki számára elérhetőek. Még egy kisgyereknek is.

Tiszta formájában sima fehér por, amely gyógyszerként a disszociatív csoportba tartozik.

Az emberek általában legálisan, gyógyszertáron keresztül jutnak hozzá.

„Azokban a gyógyszerekben található meg, amelyek köhögéscsillapító hatással bírnak. Másrészt kockázatos hatással lehetnek a központi idegrendszerünkre” – magyarázza az elején Rastislav Žemlička, az AT Szanatórium addiktológusa.

Bódító hatása miatt azonban gyakran visszaélnek vele.

Ugyanakkor hatása hasonló a ketaminéhoz – ez a lovak jól ismert nyugtatója, amelyet Szlovákiában számos szexuális zaklatással kapcsolnak össze.

„Itt egy gyógyszerről beszélünk, egy olyan hatóanyagról, amely különféle formákban fordul elő. Ez lehet csepp, szirup vagy spray” – mondja a szakember, hozzátéve, hogy a gyógyszer lehet a barátunk és segíthet, de ha visszaélünk vele, akkor az árthat az egészségünknek.

Mint mondta, ez az anyag eufórikus állapotot, túladagolás esetén akár hallucinációkat is okozhat. Anyagtolerancia is kialakul a szerrel szemben, ami azt jelenti, hogy a hatása idővel gyengül.

„A DXM egy opiát drog. Emiatt gyakran hasonló hatást fejt ki, mint a jól ismert szerek, amelyek már szerepelnek a tiltott szerek listáján“ – tette hozzá Žemlička.

A felhasználók általában több mérgezési szintet jeleznek. Más drogoktól eltérően ez a gyógyszer különböző érzéseket vált ki attól függően, hogy egy személy mekkora adagot vett be. Nagy dózisok esetén, amelyek veszélyesek a felhasználóra nézve, a saját halál túlélése vagy akár az asztrális utazás sem kizárt.

Azonban határozottan nem javasolják, hogy dextrometorfánnal kísérletezzünk. Az említett hatásai cseppet sem mondhatók kellemesnek, ráadásul toxikus pszichózissal végződhet. Tovább rontja a helyzetet, hogy a DXM egyenes utat jelenthet a keményebb drogok világába.

A múltban már volt probléma a dextrometorfánnal való visszaéléssel Szlovákiában. Abban az időben a fiatalok tömegesen szedték a Stopex tablettákat, és megbeszélték tapasztalataikat a közösségi oldalon. Később már csak orvos által kiírt recept ellenében lehetett hozzájutni, majd teljesen beszüntették a tablettát.

Žemlička addiktológus több figyelmeztető jelet is felsorolt, amelyek azt jelenthetik, hogy gyermekünk visszaél a DXM-mel. Viselkedésbeli változások vagy hangulati ingadozások is megjelenhetnek.

„A fokozott idegességre is figyelni kell. Amikor hozzászokunk egy bizonyos élményhez, és eljutunk odáig, hogy az az érzés eltűnik, idegesek és ingerültek leszünk“

– mondja a szakember.

(tvnoviny.sk)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: