Sok hazatérő morgott, bíróság dönthet a kötelező karantén jogosságáról

2020. május 22. - 08:55 | Belföld

Már bíróság elé került az állami karantén intézménye, ahova kötelezően beraktak minden olyan szlovák állampolgárt, aki külföldről tért haza.

Sok hazatérő morgott, bíróság dönthet a kötelező karantén jogosságáról
Illusztráció (Paraméter)

Elvileg azért irányítottak minden hazaérkezőt a karanténközpontokba, hogy elejét vegyék a külföldről esetlegesen behurcolt vírus terjedésének. Ezt az állami rendszert április 6-tól működtették, ahol eddig öszesen vagy 20 ezer ember töltött pár napot. Most az Alkotmánybíróság szóvivője megerősítette, hogy megkapták az első panaszt, ami azt kifogásolja, hogy a benyújtónak a karanténközpontban megsértették az emberi jogait. A taláros testületnek először azt kell eldöntenie, egyáltalán foglalkozni fog-e ilyen kezdeményezéssel, mert a benyújtó egy egyszerű polgár, aki nem merítette ki az összes jogorvoslati lehetõséget.

A karanténállomáson uralkodó viszonyokra rengetegen panaszkodtak korábban, így tett egy bizonyos Zuzana Vaňugová is, aki egy szobába került három másik lánnyal. "Ketten fertőzöttek voltak és minket, akik nem, átraktak egy másik szobába, de így is voltak közös helyiségeink a fertőzöttekkel. Állandóan találkoztunk, ugyanazokat a kilincseket fogdostuk" - írta le a helyzetet a karantén foglya a Sme lapnak.

Aztán egyesekben kétségek merültek fel az eljárás jogosságát illetően, hogy ezt a karantént törvényileg tisztán rendelték-e el. Az Alkotmánybíróság az egyedüli instancia, amelyik dönthet arról, nem sérültek-e az állampolgárok emberi jogai. Ha törvénytelenséget állapítana meg ez a bíróság, az állam kártérítést lenne kénytelen fizetni az érintettnek ezreinek.

Mária Patakyová ombudsmannál már eddig 6800 panasz halmozódott fel ezzel az üggyel kapcsolatban, és a hivatal vezetője sem tartja kizártnak, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul ezzel a kérdéssel. Mi több, a vezető kormánypárt, az OĽaNO sorai között is találunk olyanokat, akik kétségbe vonják a karantén törvényességét. "Néhány eljárással összefüggésben vannak kétségeink az alkotmányosságot illetően" - ezt a kormánypárt frakcióvezetője, Michal Šípoš nyilatkozta, aki szintén elképzelhetőnek tartja, hogy beadványukkal felkeresik a kassai bíróságot. Közben meg a párt vezetője, Igor Matovič kormányfő az állami karantén legnagyobb támogatója.

A panaszosok összesen három problémakört neveznek nevén:

- A belügyminiszter a mai napig nem hozta nyilvánosságra a Központi Válságstáb március 12-i döntését, amelyire hivatkozva elrendelték - még a kötelező állami előtt - az othhoni karantént az összes hazaérkező állampolgár számára. Az országba visszatérők tehát, pontosan hogyan kellett volna működnie az otthoni karanténnak.

- Az is kérdéses, hogy a Közegészségügyi Hivatal nem hibázott-e, amikor április elején bevezette a kötelező állami karantént, anélkül, hogy az intézkedés megjelent volna a hivatalos törvénytárban.

- Az sem tisztázott, hogy az államnak volt-e joga állami karanténba küldenie az embereket.

A közegészségügyről szóló törvény azt mondja, hogy izolálni a betegeket kell az egészségesektől. De ebben az állami karanténos történetben a hatóság emberei nem tudhatták a hazatérő személyekről, pontosan ki a fertőzött és ki nem, ezért sokszor egy helyiségbe, közlekedési eszközbe zsúfolták az érintetteket.

Az ilyen állami karanténállomások rendszerét az EU-n belül Szlovákián kívül egyedül Cipruson vezették be. Egy ideig Romániában is működött hasonló, de csak azok számára, akik olyan országokból érkeztek haza, ahol nagyon elterjedt a koronavírus. A többi uniós országban házi karantént rendeltek el.

Ide tartozik az a fejlemény is, hogy pénteken délután 15 órakor indulhat el a szlovákiai intelligens karantén intézménye, ami alternatívát nyújt a kötelező hatósági karanténnal szemben. Ez azt jelenti, hogy nem kell majd kötelezően karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek, akik külföldőről jönnek Szlovákiába, ehelyett a hazatérő állampolgároknak a határokon telepíteni fognak a telefonjukba egy alkalmazást, amelyen keresztül ellenőrizni tudják a hatóságok, hogy az illető betartja-e az otthoni karantént. Önkéntes alapon továbbra is igénybe lehet majd venni az állami karanténközpontokat.

(Sme/para)