Sok kalanddal és lovaglással telt a gyermekek nyara Nagymegyeren

2020. szeptember 13. - 17:07 | Régió

A gyerekek ma már megannyi érdekes program közül válogathatnak, mindenki megtalálja a kedvére való nyári szórakozást. A tanév kezdetével azonban lezárulnak a nyári táborok, hiszen ismételten a tanulásé a főszerep. Így mostanra a nagymegyeri Plauter kúria is csendesebb lett. Az előző hetekben viszont még boldog gyermekzsivaj töltötte ki a kúria mindennapjait.

Sok kalanddal és lovaglással telt a gyermekek nyara Nagymegyeren
Fotók: Plauter Ildikó (Továbbiakért kattints!)

Nagymegyeren egész nyáron folyt a lovas tábor. A gyermekek három típusból választhattak: napközis, egész napos és bentlakásos táborozásra egyaránt lehetőségük volt. Nyolc héten át, hétfőtől péntekig érkeztek a kis lurkók.

Lovas tábor lévén a főszerep a paripáké volt. A csemeték nem csupán lovagoltak, de a lovak gondozásába is bepillantást nyerhettek. Egyszerre 3-4 lóval dolgoztak. A lovas oktató, ifj. Plauter Péter természetesen figyelembe vette a gyermekek képességeit, s mindenkivel a saját tudásának megfelelően foglalkozott. Hogy senki ne unatkozzon, azokat, akik épp nem lovagoltak, Péter felesége, Ildikó különféle játékokkal kötötte le. Ezen túl, amennyiben az időjárás engedte, beiktattak egy kis délutáni pancsolást is a programba, amit aztán ismét lovaglás követett. A táborvezetők különösen odafigyeltek a gyermekek megfelelő mennyiségű vízbevitelére, s persze a többszöri étkeztetésről sem feledkeztek meg.

„Az itt lévő lovak imádják a gyerekeket. Bár reggeltől estig dolgozunk velük, reggelente mégis már a kapuban várják a kicsiket. Megtehetnék azt is, hogy elszaladnak, de nem, alig várják, hogy odabújhassanak a gyerkőcökhöz.

Ettől függetlenül, mindig én határozom meg, hogy melyik lóra ki ülhet fel, ugyanis sok minden függ az állat temperamentumától. Egy visszahúzódó, félénk kisgyermeket például csakis a legszelídebb lóra ültethetek fel. Nagyon odafigyelek a táborozóink jellemére, igyekszem minél jobban kiismerni őket, mert csak így tudom fejleszteni a kicsiket” – magyarázta Péter, aki továbbá elmondta, a tábornak nem feltétele, hogy a jelentkező tudjon lovagolni, teljesen kezdőket is szívesen fogadnak.

A lovaglás nem csupán egy remek sport, de nagyszerű módja az önbizalomhiány kiküszöbölésének is.

Ahhoz, hogy egy gyermek vezetni tudja a lovat, szükség van tartásra és egyensúlyérzékre. Amint pedig magabiztos testtartással üli meg a gyermek az állatot, mintha felszívná magát, a jelleme is sokkal határozottabb lesz.

„Egyszer egy dadogó kislányt hoztak el hozzánk a táborba. A szülei éppen váltak, sok stressz érte a kicsit. Itt viszont, a lovak közelségében sikerült feloldódnia, s javult a beszéde is” – mesélte el portálunknak Plauter Péter.

A nagymegyeri Plauter kúriát tehát sok-sok gyermek látogatta a nyáron, akik mind élményekkel gazdagodva tértek haza.

(SzC)