Sok kicsi apróság húzott balettcipőt Komáromban

2020. július 28. - 16:48 | Régió

A komáromi Egressy Béni Művelődési Központban a rózsaszín kis tütüké és balettcipellőké volt a főszerep. A múlt hét folyamán Süll Tamás vezetésével balett-tábor zajlott a kultúrházban. Sok kicsi apróság gyakorolta vidáman a balett alaplépéseit.

Sok kicsi apróság húzott balettcipőt Komáromban
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

A tábor hétfőtől péntekig tartott. A táborvezető és egyben balettoktató szerepét a komáromi Süll Tamás töltötte be, akinek segítségére volt a pozsonyi tánckonzervatórium két ígéretes növendéke: Rebeka Mačicová és Nina Benková.

15 hat és tíz év közti kislány volt részese a remek hangulatú táncos tábornak. Közülük 9-en Süll Tamás tanoncai, a többiek pedig különféle helyekről csatlakoztak hozzájuk. A lányok minden nap reggel 8 órakor érkeztek meg a kultúrházba. Némi játékidő után kilenckor már a tükörteremben sajátították el a klasszikus balett alapjait, majd ezután a színpadon gyakoroltak. „Azt vallom, fontos, hogy sok időt töltsünk kötetlenül a színpadon. Ezzel azt szeretném elérni, hogy a gyerekek számára természetes érzés legyen a színpadon lenni. Így elkerülhetjük, hogy a fellépésekkor nagyon nagy lámpalázzal álljanak a nézők elé, hiszen nem lesz idegen számukra a terep. Mindig szántam pár percet arra is, hogy a lányok bejárják a nézőteret. Ezáltal megismerkednek a távolságokkal, azzal, hogy onnan hogyan is néz ki a színpad” – fejtette ki Tamás.

Tanultak elméletet, és improvizációs gyakorlatokat is végeztek.

„Ez azért fontos, mert ilyenkor látom meg igazán, hogy kiben mi rejlik. Fantasztikusak voltak a lányok, nagyon ügyesen mozogtak a zenére.”

A programot továbbá minden nap színesítette egy-egy balettelőadás történetének megismerése. Porondra került a Rosszul őrzött lány, a Hattyúk tava, a Diótörő, a Giselle és a Korzár című. „Szerettem volna, ha a gyerekek megismerik ezeknek a történetét. Sokan ugyanis tudnak a létezésükről, de nincsenek igazán tisztában a művek mondanivalójával. Az érdekesség kedvéért egy-egy részletet ki is vetítettem belőlük.”

Ebéd után a parkban töltöttek némi időt. A friss levegőn játszottak, futkároztak, majd a kultúrházba visszatérve, zenehallgatás közben megpihentek kicsit. Süll Tamás két segéde minden délutánra készült meglepetéssel. Bepillantást engedtek a lányoknak a balett-táncosok életébe. Kisminkelték őket, bemutatták a balettöltözetüket, kontyot készítettek.

Zárásképp egy kis előadással várták a szülőket. A Diótörő című mű egy részletére táncoltak, bemutatva mi mindent tanultak az egy hét alatt.

„Büszke vagyok a lányokra, nagyon sok újat elsajátítottak a klasszikus balettből”

– mondta Süll Tamás, akit a gyerekek szemmel láthatóan a szívükbe zártak. Nem szégyenlősködtek, bátran hangot adtak gondolataiknak. A csiripelés mellett pedig az újonnan tanult mozdulataikat is örömmel bemutatták nekünk.

(SzC)