Sok a kihasználatlan EU-s alap, beindulhat az elektromos autók támogatása Szlovákiában

2022. június 27. - 15:45 | Belföld

Szlovákia óriási mennyiségű, EU-s alapból származó kihasználatlan pénzösszeggel rendelkezik, amit könnyen lehet, hogy az elektromosautó-vásárlásra fordítanak majd – írja a DenníkE.

Sok a kihasználatlan EU-s alap, beindulhat az elektromos autók támogatása Szlovákiában
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A több mint 16 milliárd eurós összegből, amit jövő év végéig használhatunk fel, eddig csak 9,5 milliárdot vettünk igénybe, a minisztériumok pedig már keresik annak lehetőségét, mire használják fel a maradék összeget. A gazdaságügyi minisztérium ugyan az év elején azt állította, hogy nem számol az elektromosautó-vásárlás támogatásával, most viszont már vizsgálja a lehetőségeket, hogy miként lehetne erre átjuttatni a pénzt az operatív programok között, akár már ősszel.

Szlovákia rettentően el van maradva az elektromos autók terén, eddig mindössze hatezret regisztráltak az országban – beleértve a plug-in hibrideket. Az EU-s szabályok szerint viszont 2030-ra már megközelítőleg 250 ezernek kellene lennie az országban.

Az állami elemzők és a BCG társaság nemrégiben megállapította, hogy az elektromos autók támogatása a legjobb módja az üvegházhatású gázok csökkentésének. Az emberek érdeklődése pedig óriási az ilyen típusú beruházások iránt, ha azok támogatva vannak.

Jelenleg azoknak éri meg leginkább elektromos autót vásárolniuk, akik családi házban élnek Nyugat-Szlovákiában, ugyanis az országnak ezen a részén van a legtöbb ilyen típusú töltőállomás. Ezen felül azok járnak jól, akik napelemes panelekkel is rendelkeznek a házuk tetején, és nappal is tudják tölteni az akkumulátort. Az elektromos autókat ugyanis a többletnek számító villamosenergia tárolójaként is lehetne használni.


(DenníkE)