Sok a megválaszolatlan kérdés az országos koronavírus-teszteléssel kapcsolatban

2020. október 20. - 20:50 | Belföld

Az országos koronavírus-teszteléssel kapcsolatban még mindig több a megválaszolatlan kérdés, mint az egyértelmű válasz. Erről Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) szóvivője panaszkodott.

Sok a megválaszolatlan kérdés az országos koronavírus-teszteléssel kapcsolatban
Illusztráció (tasr/AP)

"Továbbra is hiányoznak a világos útmutatók és a válaszok azokra a kérdésekre, amelyeket az önkormányzatok tesznek fel nekünk" – mondta Kaliňák. Hozzáfűzte: az önkormányzatok biztosan együtt fognak működni az országos tesztelés idején. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a szorító határidő miatt nagyon pontosan elő kell készíteni a logisztikát, beleértve a tesztalanyok elosztását is az egyes mintavételi helyek között. Hozzátette: a védelmi tárcának ki kellene kérnie a helyi viszonyokat jobban ismerő önkormányzatok véleményét. Kaliňák példaként az abc sorrenden alapuló tesztelést említette. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy vannak olyak községek, ahol két-három vezetéknév dominál, emiatt túl sokan mennének egyszerre leteszteltetni magukat.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a biztonsági tanács keddi ülése után elutasította azokat a híreszteléseket, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek elegendő információval és a hadsereg nem kommunikál velük. Hangsúlyozta: felelősségteljesen kommunikálnak az önkormányzatok ernyőszervezeteivel, az illetékes minisztériumokkal és a regionális közegészségügyi hivatalokkal.

Naď elmondása szerint a polgármestereknek át fognak nyújtani egy pontos listát arról, hogy a mintavételi helyeken mit biztosít a hadsereg, és miről kell az önkormányzatnak gondoskodnia. Előbbi kategóriába esnek például a fertőtlenítőszerek és a védőfelszerelések, utóbbiba például a székek, asztalok. A miniszter garantálta, hogy a mintavételi helyeken minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy ne legyen veszélyben sem a tesztalanyok, sem a tesztelők egészsége.

A védelmi tárca külön weboldalt fog indítani, amelyen minden teszteléssel kapcsolatos információ elérhető lesz. Az önkéntesek itt találják majd meg a szükséges űrlapokat is. A tárca közleménye szerint az ún. pilot tesztelés keretében, Árva (Orava) térségében és Bártfán (Bardejov) péntektől vasárnapig 235 mintavételi helyen 180 000 személyt fognak letesztelni. Az akcióba több mint 2500 katonát, rendőrt, tűzoltót, egészségügyi és adminisztratív dolgozót vonnak be.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő elmondása szerint a tesztelés önkéntes alapú lesz, de azoknak, akik ignorálni fogják, tíz napra karanténba kell vonulniuk. A kormány vasárnap bízta meg a hadsereget a lakosság országos koronavírus-tesztelésének előkészítésével és az akció lebonyolításával. A fegyveres erők mintegy 8000 tagját fogják kivezényelni a munka elvégzésére.

TASR