Sok múlik majd azon, mennyien teszteltetik magunkat önként – a határokon egyelőre nem lesz tesztelés

2020. november 15. - 18:38 | Belföld

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter vasárnap a Markíza Na telo című műsorában arról beszélt, hogy az elkövetkező napok prioritása az lesz, hogy az emberek milyen mértékben élnek az önkéntes tesztelés lehetőségével az egyes járásokban.

Sok múlik majd azon, mennyien teszteltetik magunkat önként – a határokon egyelőre nem lesz tesztelés
Fotó: TASR

A belügyminiszter megerősítette, hogy hétfőtől egyelőre nem fognak tesztelni a határokon.

„A határokon egyelőre nem lesz tesztelés, tekintettel arra, hogy a próbaprojekt az ukrán határon bizonyította, hogy ez nem teljesen adekvát. A letesztelt személyek számára és a pozitív esetek előfordulására gondolok. A pandémiai bizottság úgy döntött, hogy egyelőre ezt a tesztelést nem indítjuk el olyan módon, ahogy azt korábban akartuk” – nyilatkozta a műsorban Mikulec.

Ugyanakkor megjegyezte, amennyiben a magán vállalatok úgy döntenek, hogy ennek ellenére tesztelni fogják az embereket, az állam támogatja őket ebben. A belügyminiszter szerint azonban az elkövetkező napok prioritása az, hogy az emberek önkéntes alapon teszteltessék magukat az egyes járásokban. Elmondása szerint jelenleg 25 mintavételi hely működik az országban, ahol eddig több mint 30 ezer embert teszteltek le.

A miniszter megjegyezte, a határokon továbbra is ellenőrzések várhatók és továbbra is érvényes a Közegészségügyi Hivatal nyilatkozata ezzel kapcsolatban: az ingázóknak nem kell negatív antigén teszttel igazolniuk magukat a határon, elegendő a munkáltatói engedély, viszont aki nem ingázó, annak 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia akkor, ha Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából vagy Magyarországról érkezve szeretne belépni Szlovákia területére.


(TASR/para)