Sok szlovákiainak vékonyabb lett a pénztárcája tavaly

2023. február 28. - 11:55 | Belföld

Szlovákiában az emberek 7 százaléka szinte egész bevételét elveszítette tavaly, 9 százalékuk a nagyját, 15 százalékuk pedig havi bevételének egy kisebb részét. A tavalyi év elejéhez képest novemberben a havi jövedelem csökkenéséről számolt be a 18 és 60 év közöttiek 13 százaléka – derül ki a Focus ügynökség felméréséből, amit az mBank megbízásából készített el.

Sok szlovákiainak vékonyabb lett a pénztárcája tavaly
Illusztráció (Fotó: TASR)

Martin Slosiarik, az ügynökség igazgatója szerint többségében olyan emberekről van szó, akiknek alacsonyabb a végzettségük és kevésbé képzett szakmában dolgoznak, amivel az alacsonyabb személyes jövedelmük is összefügg.

A megkérdezetteknek pontosan a 7 százaléka az egész vagy szinte az egész tavalyi bevételét elveszítette, 9 százalékuk a nagyját, 15 százalékuk pedig havi bevételének egy kisebb részét. A válaszadók 52 százalékának nem változott a bevétele, és nem egész ötödének (17 százalék) pedig még nőtt is.

Az mBank tájékoztatása szerint az elmúlt évben különösen az alacsony jövedelmű háztartások esetében csökkentek a személyes havi bevételek. A legfeljebb 800 eurós nettó havi jövedelemmel rendelkező háztartások válaszadóinak 37 százaléka, a 801 és 1100 euró közötti nettó jövedelemmel rendelkező háztartások válaszadóinak pedig a 47 százaléka veszítette el a jövedelmét vagy annak egy részét.

A vállalat szerint a korábbi felmérésekhez képest a személyes havi bevétel csökkenése visszaeső tendenciát mutat. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a megkérdezettek 40 százaléka jelezte bevételének csökkenését, 2021-ben pedig a 32 százalékuk. Másrészről a személyes havi jövedelem emelkedése fokozatos növekvő tendenciát mutat – a 2020-as 7 százalékról 2021-ben 11 százalékra nőtt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a 18 és 60 év közötti megkérdezettek 69 százaléka rendelkezik megtakarítással. 25 százalékuk válaszolt úgy, hogy megtakarítása kb. egy havi fizetésének felel meg, 19 százalékuk pedig két-három havi fizetését tudja megspórolni. A megkérdezettek 9 százaléka négy-hat havi fizetésnek megfelelő rezervával rendelkezik, 16 százalékuk pedig még ennél is többel. Ugyanakkor 31 százalékuknak semmilyen tartaléka nincs.


TASR/para