Sok szó esik az ukrán menekültekről - de az oroszoknál is van egy jelentős kivándorlási hullám

2022. augusztus 4. - 16:08 | Külföld

Mióta kezdetét vette a háború, naponta jelennek meg arról statisztikák, hogy mennyi ukrán hagyta el a hazáját. Ám, kevés szó esik arról, és még kevesebb információ áll rendelkezésünkre, hogy mennyi orosz döntött úgy, hogy elhagyja Oroszországot. Hála, a jelenleg most Litvániában működő Meduza nevű orosz portálnak, nagyjából rálátunk erre a kivándorlási hullámra. 

Sok szó esik az ukrán menekültekről - de az oroszoknál is van egy jelentős kivándorlási hullám
Fotó: Pixabay/illusztráció

Egyes becslések szerint akár már a nyolcszázezret is közelítheti azon oroszok száma, akik a háború kitörése után hagyták el hazájukat. Amennyiben az adatok helytállók, a jelenlegi az utóbbi évtizedek legnagyobb kivándorlási hulláma Oroszországban, amire a Szovjetunió összeomlása óta nem volt példa - írja a portál.

Az adatok szerint az oroszok többsége három országba tart: Törökország, Grúzia és Örményország.

Bár ezt az állítást érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen nem biztos, hogy ezek az országok a végső cél, inkább csak arról van szó, hogy az oroszoknak a vízummentesség miatt ezekbe az országokba a legkönnyebb beutazniuk.

Sőt azt is vizsgálták egyes szociológusok, hogy milyen társadalmi csoportból valóak voltak azok, akik úgy döntöttek, nem Oroszországban folytatják az életüket.

A kutatások szerint főleg felső-középosztálybeliek döntöttek a kivándorlás mellett, akik az egzisztenciájuknak hála, kiváltságos helyzetben vannak ebből a szempontból.

"A kivándorlók több mint egynegyede orosz mércével mérve jómódú, például megteheti, hogy autót vásárol. Vagyis ebből is látszik, hogy az ország elhagyásának lehetősége elsősorban azon oroszok kiváltsága, akiknek erre megvan a kellő anyagi hátterük"

– hangsúlyozta Margarita Zavadszkaja a Helsinki Egyetem szociológusa.

Foglálkozás szerint az IT-szektorból, a kulturális szférából, az oktatásból és az irodai székek mellől döntöttek a legtöbben a kivándorlás mellett.

Az aktuális orosz menekülthullám sajátossága, hogy a háború óta kivándorlók átlagéletkora 32 év, ami azt jelenti, hogy mindenekelőtt az aktív, munkaképes korú oroszok teszik át más országba a székhelyüket.

Zárásként hangsúlyoznunk kell, hogy nagy a bizonytalanság még a kutatók között is, hiszen nagyon nehéz megbecsülni ki a klasszikus orosz kivándorló és ki az aki csak ideiglenesen, a szankciók miatt hagyta el az országot. Sokszor maguk a megkérdezett orosz kivándorlók sem tudnak erre választ adni.


(Meduza, Index.hu)