Sok szörnyűséget láttak már az állatvédők, de amit ezen a szaporítófarmon találtak, arra nincsenek szavak (VIDEÓ)

2023. november 16. - 14:17 | Régió

Több tucatnyi kutya bezárva ürülékek és tetemek közt – borzalmas állapotok uralkodtak az illegális szaporítófarmon.

Míg az interneten aranyos fotókat osztottak meg a kölyökkutyákról, a valóság teljes más, egyenesen kegyetlen volt a Nagytapolcsány (Topoľčany) mellett található Prašice községben.

A Markíza beszámolója szerint az állatvédők már számos borzalmas esettel találkoztak, de ehhez foghatóval valószínűleg még nem. „Sokat láttunk már, beleértve tenyészeteket is. De ami ezen a helyen volt, az valami szörnyű” – mondta Diana Truchlíková, a Csehszlovák Kasztrálási Program munkatársa a televíziónak.

Az állatvédők szerint elképzelhető, hogy a farmon közel 40 kutya elpusztult, számos erre utaló nyomot, csontokat találtak a helyszínen.

A szaporítótelepről megközelítőleg 40 kutyát mentettek meg, de az állatvédők szerint korábban akár 100-200 állat is élhetett ott.

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (ŠVPS) igazgatója szerint a tulajdonos egészségi állapotának romlása miatt felhagyott a kutyák gondozásával. Elkezdtek szaporodni és különböző betegségek is terjedtek köztük.

A helyi regionális állategészségügyi hatóság büntetőeljárást kezdeményezett a tulajdonos ellen.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság igazgatója az eset kapcsán elmondta, a tervek között szerepel egy jogszabálytervezet kidolgozása, amely a szlovákiai tenyésztőkkel foglalkozik.

(tvnoviny.sk)