Sokak udvarára belátnának a lakóházból, mely ellen petícióval harcolnak a szomszédok Dunaszerdahelyen

2022. június 29. - 07:00 | Régió

A petíció kezdeményezői Dunaszerdahely egyik északkeleti, újépítésű lakónegyedében tervezett beruházásra reagálnak, ugyanakkor a városfejlesztési terv módosítását is szeretnék elérni, hogy ugyanott ehhez hasonló beruházási ötlet a jövőben másnak már eszébe se jusson.

Sokak udvarára belátnának a lakóházból, mely ellen petícióval harcolnak a szomszédok Dunaszerdahelyen
Iván Péter, a petíciós bizottság elnöke (Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints)

A petíció kezdeményezői a Kisudvarnoki és Nagyudvarnoki út közti átkötőút új utcáinak, elsősorban a Zentai, a Beregszászi utcák, valamint a Gyümölcsöskert és a Szent János negyed lakosai, akik az átkötőút mellett, a magánovival átellenben, a Zentai utcában megépítendő háromszintes lakóház ellen emelték fel a hangjukat. A 643 személy által aláírt petíciót még május elején benyújtották a városházára, és azt szeretnék általa elérni, hogy a városfefjlesztési terv akkor még folyamatban lévő módosításába építsék be arra vonatkozó igényüket is, hogy ebben a lakónegyedben ne építhessenek kétszintesnél magasabb épületeket. Tehát csak olyanokat, mint amilyenek már most is találhatók ott.

Iván Péter, a petíciós bizottság elnöke ezt azzal indokolta, hogy ugyan a területfejlesztési terv megengedi a kétemeletes épületeket ebben a lokalitásban, időközben legfeljebb egyemeletesek épültek, és egy most megépítendő háromszintes már sokak magánszféráját zavarná, ugyanis a legfelsőbb szintről már sokak udvarára beláthatnának.

„Amikor a jelenlegi városfejlesztési terv készült, akkor bizonyára ez még jól hangzott, a valóság azonban felülírta. A területfejlesztési terv pedig a valóságra reagál” – szögezte le. Hozzátette, azt szeretnék, hogy jogilag is utolérjék a valóságot.

Maga a petíció és a városfejlesztési terv módosítása is bekerült a keddi önkormányzati ülés programpontjai közé, de mint megtudtuk, a városfejlesztési terv módosítása a petíció benyújtásakor már olyan szakaszba lépett, hogy ezt az igényt nem lehetett beépíteni. Ezt megerősítette Hájos Zoltán polgármester is.

„Nem volt már rá lehetőség beépíteni. Van ennek egy törvényes folyamata és ha a módosítás tárgya lett volna ez a lokalitás is, akkor ezt a petíciót is be tudtuk volna emelni, de így 5 perccel 12 előtt már nem” – fogalmazott.

A petíció kezdeményezői viszont tulajdonképpen ígéretet kaptak arra, hogy a városfejlesztési terv következő módosításakor ezzel is foglalkoznak majd. Ez persze nem most lesz, hanem leghamarabb félév múlva, ami azt jelenti, hogy már az ősszel újonnan felálló képviselő-testület feladata marad.

Antal Ágota független képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy van rá mód, hogy a lakosok petíciójára kérvényként tekintsenek a városfejlesztési terv következő módosításakor. Hájos erre úgy reagált, hogy nyitott kapukat dönget, ugyanis a petícióról szóló napirendi pontban éppen ez szerepel. Tehát, hogy egyrészt kérvényként kezelik a városfejlesztési terv következő módosításakor, másrészt pedig észrevételként a vonatkozó engedélyeztetési eljárásban.

A petíció szövegezésében egyébként Iván Péter leírja, hogy márciusban a képviselő-testület városfejlesztési bizottsága már tárgyalt is egy beadványt egy 11 lakásos, háromszintes lakóházról az érintett telken, és nem ajánlotta azt elfogadni, ugyanakkor a lakosok minden lehetséges úton küzdeni szeretnének az ellen, hogy esetleg végül ezzel ellentétes döntés szülessen. Iván Péter a plénumon éppen ezért arra kérte az önkormányzatot és a városi hivatalt, hogy „támogassák a dunaszerdahelyi lakosok érdekeit egy nem dunaszerdahelyi befektetővel szemben”.

A petíciót végül a képviselő-testület tudomásul vette, ezzel együtt jóváhagyták, hogy kérvényként tekintsenek rá a városfejlesztési módosításkor, egyszersmind észrevételként a lakóház jelenleg zajló elvi engedélyeztetési eljárásában.

(SzT)