Sokakat az győzné meg, ha orvosuktól kaphatnák meg az oltást, sokakat viszont csak a tiltás

2021. február 17. - 12:59 | Belföld

Egy felmérés szerint nagyon fontos tényezőt jelentenek a koronavírussal szembeni oltáshoz való hozzáállásban a saját kezelőorvosaink.

Sokakat az győzné meg, ha orvosuktól kaphatnák meg az oltást, sokakat viszont csak a tiltás
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Az oltást mérlegelők, illetve ellenzők 41,5%-a vetette fel, hogy változtathatna álláspontján, ha általános orvosától kaphatná meg az oltást.

A Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa, Robert Klobucký szerint családunk mellett az orvosunk az, aki a legnagyobb hatással van a véleményünkre ezen a téren. "Feltételezhető, hogy amennyiben az oltásokat sikerülne kiterjesztenünk az általános orvosi rendelőkre, akkor az oltást eddig mérlegelők vagy azt ellenzők közül is sokan beoltatnák magukat" - jegyezte meg.

Ugyancsak nagy befolyással van az álláspontunkra a vakcinák közti választás lehetősége. Ha ugyanis választhatnánk a világban használt vakcinák közül, a mérlegelők vagy ellenzők 30,6%-a valószínűleg vagy egyértelműen megváltoztatná a hozzáállását.

Erős érvvel szolgálnak az oltás vállalása mellett a tiltások vagy korlátozások is. A felmérés válaszadóinak 24,3%-át győzné meg az oltás szükségességéről az, ha nem utazhatna külföldre, ezt követi annak veszélye, hogy ha a beoltatlanok számára nem tennék lehetővé az olyan nyilvános helyek látogatását, mint a mozi, az uszoda vagy a konditerem.

A felmérésben résztvevők 48,6%-a jelölte meg a családját vagy a legközelebbi hozzátartozóit, mint akik a legnagyobb befolyással vannak az ezzel kapcsolatos döntésükre, 46,9% az orvosát, 46,6%- pedig olyan közeli személyt, akinek orvosi vagy gyógyszerész végzettsége van.

A válaszadók 42,9%-a tartja e téren fontosnak a tudományos intézetek, illetve a szlovák tudósok véleményét.

Hasonló kérdésre válaszolva 49,1% tartja a legmegbízhatóbb információforrásnak az orvosát, 48% a szlovák tudósokat, illetve hozzátartozóikat.

A tévének és a napi sajtónak a válaszadók csupán 17,4%-a hisz, a társadalmi élet képviselői közül pedig csak 14,4%-uk. 14,2% azok aránya, akik abban hisznek, ami a szociális hálón terjed.

(TASR)