Sokan hibába esnek a rózsaszín jogosítványok cseréje kapcsán, figyelmeztet a rendőrség

2023. november 16. - 12:57 | Belföld

Rekordszámú kérelem érkezett a napokban a jogosítványcserére, egyre nagyobb a nyomás a rendőrség okmányirodáin.

Sokan hibába esnek a rózsaszín jogosítványok cseréje kapcsán, figyelmeztet a rendőrség
Fotó: TASR - illusztráció

A belügyminisztérium figyelmeztet, hogy az év végéig kizárólag a rózsaszín jogosítványokat kell kicseréltetni, tehát azokat, amelyeket 2004 áprilisának végéig adtak ki.

A rendőrség okmányirodáiban ugyanis gyakoriak azok az esetek, amikor olyanok is ki akarják cseréltetni a jogosítványukat, akiknek erre nincs szükségük.

„Regisztráltuk, hogy gyakran a 2004. május 1. és a 2013. január 18. között kiállított jogosítványok tulajdonosai is kérvényezik a cserét, ezek a dokumentumok azonban 2032 végéig érvényesek, tehát nem kell cseréltetni” – pontosít a tárca.

A belügyminisztérium arról is tájékoztatott, hogy a napokban, az év végi határidőhöz közeledve egyre nagyobb az érdeklődés a rózsaszín jogosítványok cseréje iránt a rendőrség okmányirodáiban. Az idei évben kétszeres növekedés tapasztalható a jogosítványcsere igénylésében, de az elmúlt hónapokban a tavalyi év azonos időszakához képest a háromszorosára emelkedett.

"Például a múlt héten rekordszámú, 19 233 kérelmet regisztráltak az okmányirodákban” – tették hozzá.

Ezzel összefüggésben a belügy rámutatott, hogy az indokolatlan jogosítványcserék még inkább növelik az okmányirodákra nehezedő nyomást és meghosszabbítják a várakozási időt.

A rózsaszín, 2004 áprilisának végéig kiadott jogosítványok cseréjének határideje 2023. december 31., ezt követőek érvényüket vesztik.


(parameter)