Sokan a kosarukat is elhozták a csilizközi piacra

2018. július 25. - 08:15 | Régió

Múlt szombaton ismét megnyitotta kapuit a Csilizközi Őstermelői Piac, immár második alkalommal. Az első akción részt vett árusokhoz még csatlakoztak néhányan, így közel 70 kofa értékesítette a portékáját, akik a széles régióból érkeztek.

Sokan a kosarukat is elhozták a csilizközi piacra
Fotók: Miklós Judit

Vannak, akik emlékeznek arra, amikor közel egy hónapja arról adtunk hírt, hogy első alkalommal rendezték meg Csiliznyáradon a Csilizközi Őstermelői Piacot. Akkor biztosan akadtak kétkedők, akik azt mondták, minden csoda három napig tart. De talán ez a csoda nem ilyen kérészéletű, hiszen a másodízben megrendezett eseményen is rengetegen megfordultak.

„A piacra meghívásos alapon jönnek az árusok, akik főleg a Csilizközből érkeznek, de akadnak azért a Csallóköz más vidékeiről is. Azért ragaszkodunk a meghíváshoz, mert így ellenőrizni tudjuk, hogy azok, akik ellátogatnak hozzánk a portékájukkal, valóban a sajátjukat árusítják, nem pedig a máshol vásárolt árut akarják itt értékesíteni” – mondta Miklós Judit szervező.

Mindezek mellett nagyon fontosnak tartja a személyes kapcsolatokat is, öröm számára, amikor beszélgető embereket lát a rendezvényen. Hiszen ez is az egyik lényege, a beszélgetés, hogy ne csak szó nélkül menjünk el egymás mellett. Ráadásul az egyik legnagyobb plusz a piac mellett, hogy itt bizony megkérdezhetjük az eladótól, honnan származik a terméke, esetleg hogyan készül az áruja. Merthogy tud rá válaszolni.

Érkezéskor azonnal feltűnhetett mindenkinek, hogy a piactér melletti tarlót szegélyező fákra a hét csilizközi község jellemzőit, leírását függesztették ki. Tehát aki jött, nemcsak vásárolt, de tanulhatott is a vidékről. A piaci forgatagban pedig több új arcot is felfedezhetett a látogató, hiszen az elsőn még ugyan nem, de most már helyt kapott itt a seprűkészítő, a kosárfonó, a fajátékos, de volt olyan is, aki ékszereit jött értékesíteni, vagy éppen a kézzel varrt táskáit, házi készítésű krémeit. Persze a zöldség- és gyümölcsárusok sem maradhattak ki a szórásból, ők is nagyon jól jártak ezen a hétvégén, hiszen szinte minden portékájuk elfogyott. A reggel nyolckor kezdődő eseményre a járás minden szegletéből érkeztek vásárlók, érdeklődők, de senki sem tért haza üres kézzel. Délben már szinte senkinek sem volt áruja…

A piac szervezőinek a környezet védelme is fontos, ezért is próbálták megértetni az eladókkal, hogy ha lehet, igyekezzenek mellőzni a műanyag zacskókat, és a vásárlókkal, hogy hozzák magukkal a fonott kosarukat, abba vásároljanak. Limonádét is újrahasznosítható papírpohárba lehetett kérni. Szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek ki, szóval azon dolgoznak, hogy a vásárlók is megértsék, a környezet védelme nagyon fontos. Bíznak benne, hogy a következő akción még többen tudatosítják majd ezt.

Aki viszont valami oknál fogva mégsem jutott ki a 2. Csilizközi Őstermelői Piacra, az se csüggedjen, hiszen ezentúl minden hónap harmadik szombatján megteheti, legközelebb augusztus végén.

(alsa)