Sokan lettek rosszul a hőség miatt szerdán, ebben a kerületben riasztották a legtöbbször a mentőket

2022. július 21. - 11:17 | Régió

 Sokan lettek rosszul szerdán a hőség miatt, a mentősöket 108 alkalommal riasztották. A legtöbb eset Besztercebánya megyében történt, 19-en lettek rosszul, 13 nő és hat férfi – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alena Krčová, a mentőszolgálat (OS ZZS) operatív központjának szóvivője.

Sokan lettek rosszul a hőség miatt szerdán, ebben a kerületben riasztották a legtöbbször a mentőket
Fotó: TASR

Zsolna megyében 17 , Trencsén megyében 16, Eperjes és Pozsony megyében 13, Nagyszombat, Nyitra és a Kassa megyében pedig tíz ilyen eset történt. 58 pácienst szállítottak kórházba.

„A legfiatalabb páciens egy 3 éves gyerek volt Zsolna megyében, a legidősebb pedig egy 94 éves nő Kassa megyében" - közölte Krčová.

A szóvivő elmondta, hőguta akkor következik be, amikor a szervezet túlmelegszik. A testhőmérséklet emelkedésével, rossz közérzettel, fejfájással, szédüléssel jelentkezik. Hányinger és hányás is előfordulhat, súlyosabb esetben eszméletvesztés.

„A nagy hőség minden szervezetet megterhel, még a fiatal, egészséges emberekét is. A legveszélyeztetettebbek a kisgyerekek, az idősek, a terhes nők és a krónikus betegek, főleg a szívbetegek és a cukorbetegek. Ilyen melegben kerülni kell a túlzott fizikai aktivitást és a napozást, sok folyadékot kell inni, és nem ajánlott a szabadban sportolni" - figyelmeztetett Krčová.

A szóvivő elmondta, ha valaki rosszul lett, azonnal hűvös helyre, vagy legalább árnyékba kell vinni, lefektetni vagy félig fekvő helyzetbe helyezni. „Segít, ha kicsit benedvesítjük az arcát, ha legyezzük. Jeges vízzel itatni nem szabad, adjunk neki langyos vizet kis kortyokban" - tette hozzá a szóvivő.

Ha nem javul az állapota, vagy a beteg újra eszméletét veszti, haladéktalanul hívjuk a 155-ös telefonszámot.


(TASR)

Címkék: mentő, meleg, nyár