Sokan már hajnaltól vártak, hogy láthassák a pápát, a szentmisére vezető úton dugók alakultak ki

2021. szeptember 15. - 09:21 | Belföld

Már a kora reggeli óráktól több ezren várakoztak a šaštíni Nemzeti Szentély előtt, hogy lássák Ferenc pápát, aki szerdán homíliával egybekötött szentmisét tart.

Sokan már hajnaltól vártak, hogy láthassák a pápát, a szentmisére vezető úton dugók alakultak ki
Fotó: TASR

„Élőben láttam II. János Pált, örülnék, ha Ferenc pápát is sikerülne” – nyilatkozta a TASR-nek Pavol, aki Nagysurány környékéről érkezett Šaštínra. Ugyancsak Nagysurányból érkezett Alžbeta, aki hitoktatóként tevékenykedik. „Hajnali fél háromkor indultunk, az út pedig kellemesen, jó hangulatban telt el, ugyanis örülünk, hogy a Szentatya eljön bennünket megáldani”- mondta.

Egy másik látogató, Zuzana szerint Ferenc pápa azért érkezett Szlovákiába, mert szükségét érezte, hogy lelkesítse az embereket. „Nagyon rosszak vagyunk Szlovákiában, és meg kell javulnunk. Úgy gondolom, hogy ez segít nekünk. Nagyon rossz világot élünk” – tette hozzá.

Az esemény sokakat megmozgatott, a reggeli órákban a rendőrség figyelmeztetést adott ki, hogy Senica és Šaštín között nagyobb torlódások alakultak ki, ezért javasolja az elkerülőutak használatát. A Kúty és Šaštín-Stráže közti szakaszt lezárták, de a közlekedési helyzet kialakulása miatt a szervezők módosították a belépési időt, így a látogatók 9 óráig foglalhatták el helyüket a kijelölt szektorokban.

A pápa nem sokkal 9 óra után megérkezett Šaštínba, ekkor már több tízezren vártak rá. A Szentatya a papamobiljában az egész területen átvonult. Üdvözölte és megáldotta a jelenlévőket. Az emberek tapssal várták a pápát, és közben vatikáni és szlovák zászlókat lengettek. Más országokból is érkeztek résztvevők, például a szomszédos Csehországból.

A szentmise 10 órakor kezdődik és latin nyelven fog zajlani. Az egyes felolvasások és a felolvasás Lukács Evangéliumából szlovák nyelven hangzik el. A hívők szlovák, angol, német, magyar és roma nyelven fognak imádkozni. Ezt a családok megáldása követi majd. A szentmise végén Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek köszönti a pápát, a Szentatya pedig a jelenlévőket fogja üdvözölni. A misére a hétfájdalmú Szűz Mária ünnepén kerül sor, aki Szlovákia védőszentje.

Ez Ferenc pápa látogatásának utolsó hivatalos programja. A katolikus egyházfő a délutáni órákban visszarepül Rómába.


TASR/para