Sokan meghaltak egy bányászkonvojt ért támadásban

2019. november 7. - 07:27 | Külföld

Legalább harminchét civil vesztette életét és több mint hatvanan megsebesültek Burkina Faso keleti részében az aranybányákat üzemeltető kanadai SEMAFO bányásztársaság konvoját ért támadásban szerdán - közölték a helyi hatóságok.

Az ismeretlen fegyveresek a SEMAFO vállalat Fada és Boungou nevű bányái közötti úton csaptak le a járműoszlopra, Boungou településtől mintegy 40 kilométerre.

A montreali székhelyű cég közleménye szerint a katonai személyzettel kísért konvoj öt buszból állt, amelyeken a SEMAFO helyi alkalmazottai, szerződéses munkatársai és beszállítói utaztak.

A vállalat hangsúlyozta, hogy a Boungou településen működő bánya területe biztonságos, a kitermelés zavartalanul folyik. A SEMAFO egyben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és támogatásáról biztosította a nyugat-afrikai ország biztonsági erőit.

Az ENSZ szerint Burkina Faso a világ tíz legszegényebb országa közé tartozik. A nyugat-afrikai állam északi, Malival és Nigerrel határos szegletében iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat, és rendszeresen indítanak portyákat a polgári lakosság ellen.


MTI